BIS: Ανεπαρκές το οπλοστάσιο του ΔΝΤ μπροστά σε νέα κρίση

BIS: Ανεπαρκές το οπλοστάσιο του ΔΝΤ μπροστά σε νέα κρίση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:28 Δημιουργία 28/03/19, 21:26

TAGS

Με την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση και το πέσο Αργεντινής σε ιστορικό ναδίρ, φουντώνουν οι φόβοι για νέα κρίση στις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας ντόμινο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν διαθέτει επαρκή δανειοδοτική ικανότητα για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης στις αναδυόμενες, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ΒIS και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς, το ΔΝΤ, βάσει της τελευταίας αναθεώρησης των ποσοστώσεων, δεν διαθέτει επαρκείς χρηματοοικονομικούς πόρους.

«Και αυτό μας αφήνει με ανεπαρκείς πόρους, οπότε θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε σε καιρούς κρίσης», δήλωσε ο κ. Κάρστενς σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. «Αυτή είναι η αποστολή του Ταμείου. Εάν δεν μπορεί το ΔΝΤ να το κάνει, τότε θα πρέπει να το κάνουν άλλοι, ειδάλλως το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της BIS.

Αν σου άρεσε κάνε