Νέα μετα-πασχαλινή έξοδος στις αγορές

Νέα μετα-πασχαλινή έξοδος στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:35 Δημιουργία 02/04/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τη νέα έξοδο στις αγορές, λίγο μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές, σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να την «πουλήσει» προεκλογικά, ως μία απόδειξη επιστροφής στην… κανονικότητα, αλλά και διευκολύνοντας την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των χρεών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν μερικές ημέρες Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα γίνει πράξη το σχέδιο για να φύγει το ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να «πουλήσει» επικοινωνιακά στους ψηφοφόρους την «εκδίωξη» του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών.

Όπως έγραψε το «Χ» η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της πρώτης κατοικίας, εκτός των άλλων, φαίνεται να αλλάζει τη στάση, κυρίως των Γερμανών, που αρχικά δεν έδιναν «πράσινο φως» για αποπληρωμή οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η εξαγορά πάντως θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους – καθώς η βοήθεια του ΔΝΤ συνοδεύεται από σαφώς υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια της ευρωζώνης.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης στο ΔΝΤ, πίσω από Αργεντινή και Ουκρανία και η χώρα μας οφείλει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το χρέος προς το Ταμείο κανονικά αναμένεται να εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας από σήμερα, με ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,7 δισεκ. ευρώ έως το 2023 και μία τελευταία δόση περίπου 400 εκατ. το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής τουλάχιστον 5,4 δισεκ. ευρώ. Τέτοια κίνηση θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς τα δάνεια του Ταμείου φέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από την βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

Όσον αφορά τη νέα έξοδο στις αγορές, αναμένεται και υποβοηθηθεί και από την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου 2019 .

Το ΥΠΟΙΚ με τον ΟΔΔΗ Χ σχεδιάζουν την έκδοση 3ετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2%.

Αν σου άρεσε κάνε