«Παράθυρο» σε κλιμακωτό επιτόκιο ανοίγουν πηγές της ΕΚΤ

«Παράθυρο» σε κλιμακωτό επιτόκιο ανοίγουν πηγές της ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:36 Δημιουργία 03/04/19, 13:32

«Παράθυρο» σε κλιμακωτό επιτόκιο, εάν υπάρξουν νέες μειώσεις, ανοίγουν πηγές της ΕΚΤ σε δηλώσεις του στο MNI - Market News.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι σχετικές αναφορές του Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασαν τους υπόλοιπους αξιωματούχους.

«Δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα. Ωστόσο, θα ήταν σίγουρα ένα θέμα που θα εξετάζαμε, εάν προχωρούσαμε σε νέες μειώσεις των επιτοκίων, μία επιλογή που προφανώς δεν είναι στο τραπέζι αυτή την στιγμή», αναφέρει πηγή.

«Θα χρειαστεί να πάμε πολύ κάτω από το αρνητικό, όπως έκανε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας πριν από λίγο καιρό, όταν έκοψε τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ», συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ στα τέλη του Μαρτίου ότι η τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να εξετάσει τρόπους για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά επιτόκια, οδήγησαν ορισμένους επενδυτές να υποθέσουν ότι ένα κλιμακωτό επιτόκιο ενδεχομένως να γίνεται πιο πιθανό.

«Με αιφνιδίασε – κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να το προκάλεσε. Ο αρνητικός αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες έχει επιβεβαιωθεί από το Δ.Σ. της ΕΚΤ αρκετές φορές, ιδίως από τη γαλλική πλευρά», ανέφερε πηγή της τράπεζας στο MNI.

«Ανοίγει την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον, αλλά δεν βλέπω αυτή την περίοδο μια πραγματική ανάγκη να μειωθούν περαιτέρω, αντίθετα [βλέπω την ανάγκη] να διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε η ίδια πηγή.

«Κάπου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στα κεντρικά της ΕΚΤ, μερικοί οικονομολόγοι μελετούν τον αντίκτυπο μιας εμπορικής συμφωνίας με τον Άρη», ανέφερε μια τέταρτη πηγή. «Μόνο επειδή κάπου ορισμένοι ακαδημαϊκοί μελετούν κάτι, δεν σημαίνει κιόλας ότι πλησιάζουμε σε μια απόφαση», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε