Moody's: Γιατί είναι credit positive ο νέος νόμος Κατσέλη

Moody's: Γιατί είναι credit positive ο νέος νόμος Κατσέλη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:17 Δημιουργία 04/04/19, 11:56

Credit positive για την Ελλάδα και τις τράπεζες είναι ο αναθεωρημένος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σχολιάζει σε ανάλυσή της η Moody’s.

Όπως επισημαίνει, ο νέος νόμος ενισχύει την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών για να αποκτήσουν προστασία από κατασχέσεις και είναι "πιστωτικά θετικός" για το κράτος και τις τράπεζες.

Το δημόσιο θα επωφεληθεί επειδή ο νόμος απομακρύνει μια σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ (σχεδόν) το οποίο είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Τονίζει ακόμη ότι αν και η Ελλάδα δεν χρειάζεται επειγόντως αυτά τα κεφάλαια, η συμφωνία είναι θετικό σημάδι ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να αισθάνονται δεσμευμένοι από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει καμία σαφή ένδειξη ότι "η ενισχυμένη εποπτεία" στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα μετά από το τέλος του γ΄ προγράμματος, λειτουργεί ικανοποιητικά.

Οι πιστωτές ήταν αρνητικοί στις πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης, θεωρώντας τις ότι διαθέτουν πολύ ευρύ πεδίο, ότι ενθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ότι γενικά είναι σε αντίθεση με τον στόχο της ενίσχυσης της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα.

"Αναμένουμε ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Μπορεί επίσης να δώσουν το "πράσινο φως" για την Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων της (ύψους 9,4 δισ. ευρώ) προς το ΔΝΤ, όπως έκαναν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και τα δύο βήματα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών", ανέφερε η Moody’s.

Ο νέος και πιο αυστηρός νόμος είναι επίσης credit positive για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεών τους (NPEs), που αντιστοιχούν στο 45,4% των συνολικών δανείων των τραπεζών (στο 81,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018).

Οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τον νέο νόμο Κατσέλη διότι έχει πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, περιορίζοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει κυρίως δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια της τάξης των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Moody’s, τα στεγαστικά δάνεια είναι τα assets με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα, καθώς τα NPEs στον κλάδο είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλους τύπους δανείων.

Ωστόσο τα στεγαστικά NPEs είναι τα πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν, διότι το 31% των δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων ζήτησαν νομική προστασία με το νόμο Κατσέλη.

Αυτό μέχρι στιγμής έχει προστατέψει τις κύριες κατοικίες τους από κατασχέσεις, και οι περιπτώσεις τους θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να φτάσουν στο δικαστήριο, ενώ οι τράπεζες έχουν περιορίσει στο μηδέν τη μόχλευση σε τέτοιους δανειολήπτες, πολλοί εκ των οποίων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε και σε αναθεώρηση του πλαισίου, αναφέρει η Moody’s.

"Αναμένουμε ότι ο νέος νόμος θα αποθαρρύνει τους περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να ασκήσουν πίεση για την αναδιάρθρωση δανείων τα οποία οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν. Επιπλέον, για τις πραγματικές περιπτώσεις στις οποίες οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους, μια κυβερνητική επιδότηση θα βοηθάει στην αναδιάρθρωση δανείων ώστε να καταστούν βιώσιμα. Αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους με στόχο την μείωση του μέσου ποσοστού NPE για το σύστημα στο περίπου 21,2% μέχρι το τέλος του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε