Moody's: Οι τρεις παράγοντες-«κλειδιά» για έναν νέο κύκλο ύφεσης

Moody's: Οι τρεις παράγοντες-«κλειδιά» για έναν νέο κύκλο ύφεσης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:41 Δημιουργία 08/04/19, 08:37

Τους τρεις παράγοντες-«κλειδιά», που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν νέο κύκλο ύφεσης, σημειώνει η Moody’s σε νέο report της, τη στιγμή που οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εντείνονται.

Ειδικότερα, ο οίκος δεν βλέπει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας φέτος και την επόμενη χρονιά, ωστόσο δεν αποκλείει μία τέτοια εξέλιξη για άλλες μεγάλες οικονομίες.

Ωστόσο, κάνει λόγο για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ στο 2,5% φέτος και στο 1,7% του 2020.

Σημειώνει δε ότι οι τιμές μετοχών και ομολόγων είναι πια σε άκρως υψηλά επίπεδα και θα μπορούσαν οι δύο αυτές κατηγορίες ενεργητικού να θεωρηθούν υπερτιμημένες, γεγονός που δικαιολογεί και τους φόβους για φούσκα. Από την άλλη όμως άλλα στοιχεία υπερθέρμανσης, όπως μία φούσκα στο real estate απουσιάζουν, όπως τονίζουν.

Σύμφωνα με τη Moody’s, ο παράγοντας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση, είναι οι αδύναμοι ισολογισμοί των επιχειρήσεων, αφού θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις. Μία απότομη επιδείνωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη θα μπορούσε να φέρει και απότομη επιβράδυνση.

Ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας θα ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών και ειδικά των συνθηκών στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Καθοριστικός θα ήταν, επίσης, και ο παράγοντας των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Εάν αντί της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που όλοι περιμένουν, έρθει τελικά περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης η ύφεση ίσως τελικά να μην αργήσει.

Αν σου άρεσε κάνε