Ντράγκι: Παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη - Έτοιμη για παρέμβαση η ΕΚΤ

Ντράγκι: Παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη - Έτοιμη για παρέμβαση η ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:01 Δημιουργία 10/04/19, 15:40

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σημείωσε πως παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την πορεία της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη για κάθε παρέμβαση, εάν παρουσιαστεί μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της ανάπτυξης των χωρών του ευρώ.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα έσοδα από τα ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένη περίοδο μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίου.

Ακόμα, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα TLTROs, λέγοντας πως αυτές θα παρουσιαστούν σε επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ανακοινώσουμε αναλυτικά τις διατάξεις του προγράμματος» πρόσθεσε.

Για την επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε πως «θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται να μετριαστεί ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων», ενώ συμπλήρωσε ότι «εξακολουθεί να είναι αναγκαίος ένας διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο προστατευτισμός επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα».

Αν σου άρεσε κάνε