Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:18 Δημιουργία 11/04/19, 10:46

Αναζητούν κατεύθυνση οι αγορές της Ευρώπης μέσα στον κυκεώνα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Χθες, η Wall Street υποδέχτηκε θετικά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το παράθυρο για μακροπρόθεσμη αύξηση στην περίπτωση που αμερικανική οικονομία δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν πως θα διαχειριστούν το τεράστιο απόθεμα ομολόγων στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, ενώ συμφώνησαν να επιδείξουν υπομονή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Τα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, δείχνουν ότι η Fed θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και δεν θα διολισθήσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μπορεί να αλλάξουν άποψη σχετικά με το αν η επόμενη κίνηση της Fed πρέπει να είναι η αύξηση ή η μείωση των επιτοκίων. «Διάφοροι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η άποψη τους για το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων μπορεί να αλλάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ανάλογα με τα εισερχόμενα στοιχεία» σημειώνεται στα πρακτικά.

Προειδοποίησαν παράλληλα ότι βλέπουν διάφορα ρίσκα, από το Brexit μέχρι την επίμονη αδυναμία στις εγχώριες δαπάνες και την επιβράδυνση στην Ευρώπη και την Κίνα.

Στο εμπορικό μέτωπο τώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε έναν μηχανισμό ελέγχου τήρησης της συμφωνίας, που περιλαμβάνει τη λειτουργία εξειδικευμένων γραφείων για το σκοπό αυτό σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον, επιφορτισμένα με τη διευθέτηση των ζητημάτων που θα προκύπτουν.

Τη νέα παράταση του Brexit αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην μαραθώνια Έκτακτη Σύνοδο, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η 31η Οκτωβρίου ορίστηκε, λοιπόν, ως η νέα ημερομηνία ορόσημο, με την Τερέζα Μέι ωστόσο να επιμένει να αφήνει ανοιχτή την μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Καταλ;hγοντας, την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σημείωσε πως παραμένουν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την πορεία της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη για κάθε παρέμβαση, εάν παρουσιαστεί μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της ανάπτυξης των χωρών του ευρώ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,21% στις 7.406 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,16% στις 11.887 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται 0,20% στις 5.461 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε απώλειες 0,47% στις 21.528 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,01% στις 9.407 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε πτώση 0,25% στις 385.73 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε