Deutsche Bank: «Τρέχει» η μείωση των NPLs

Deutsche Bank: «Τρέχει» η μείωση των NPLs

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:49 Δημιουργία 11/04/19, 14:46

Κατά 15% μείωσαν τα επίπεδα κόκκινων δανείων το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με το οίκος, «η κάλυψη με ρευστά διαθέσιμα παραμένει σταθερή στο 51%, ενώ η μείωση είναι αναλογική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες».

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα, καθώς οι τράπεζες είχαν ήδη σταματήσει να ενοποιούν στον ισολογισμό τους τα χαρτοφυλάκια που πουλήθηκαν, ήδη από το τρίτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν νέους στόχους μείωσης των NPLs την περίοδο 2019-2021, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει το δείκτη NPLs για τον κλάδο κοντά στο 10% το 2021.

Η μεγαλύτερη είδηση για τις ελληνικές τράπεζες έλαβε χώρα το Μάρτιο, όταν συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στην προστασία πρώτης κατοικίας, που λογικά θα μειώσουν τα ρίσκα στα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων. Το πλαίσιο προστασίας κατέστη πιο περιοριστικό μετά και τη συμφωνία με τους επίσημους δανειστές.

Επιπλέον, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για αποφασιστική μείωση των NPLs λογικά θα επιτρέψει την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων. Ο οίκος εκτιμά ότι η Alpha Bank κυρίως και σε δεύτερο βαθμό η Εθνική, λογικά θα επωφεληθούν περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα τους επιτρέψει την ταχύτερη μείωσης των NPLs σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, λόγω υψηλότερων δεικτών βασικών εποπτικών κεφαλαίων.

Αν σου άρεσε κάνε