Η ΕΚΤ «φλερτάρει» με μηδενικό-αρνητικό επιτόκιο

Η ΕΚΤ «φλερτάρει» με μηδενικό-αρνητικό επιτόκιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:11 Δημιουργία 12/04/19, 13:08

«Παράθυρο» σε μία λύση, που θα επιβραβεύει τις τράπεζες προκειμένου να δανείσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανοίγουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, οι οποίοι από την άλλη αντιτίθενται ως προς το περιορισμό του βάρους του αρνητικού επιτοκίου στα χρήματα, που «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα, αντί να τα ρίχνουν στην πραγματική οικονομία.

Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές με γνώση των συνομιλιών, που έχουν γίνει στους κόλπους της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, οι πηγές ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης αρκετά μέλη του ΔΣ εμφανίστηκαν πιο πρόθυμα να υιοθετηθεί μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο στις στοχευμενές δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs) προς τις τράπεζες, που πρόκειται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Και τούτο γιατί πιστεύουν ότι οι TLTROs θα είναι το κύριο εργαλείο με το οποίο θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, που έχει κατεβάσει απότομα και αισθητά ταχύτητα.

Με τις προοπτικές της ανάπτυξης να έχουν επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, ακόμη και τα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ που θέλουν πιο αυστηρή πολιτική φαίνεται να εγκαταλείπουν την ιδέα να ορίσουν επιτόκιο ανάλογο με αυτό της αγοράς. Ορισμένοι μάλιστα φέρονται να έχουν προτείνει να χορηγηθούν δάνεια των TLTROs με επιτόκιο -0,4%- όσο δηλαδή είναι και το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη η προοπτική ενός «κλιμακωτού» καταθετικού επιτοκίου- κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες με αρνητικά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία και η Ελβετία- αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με έντονο σκεπτικισμό. Ορισμένοι φοβούνται ότι θα ερμηνευθεί από την αγορά ως κεκαλυμμένη αύξηση επιτοκίων δημιουργώντας προβλήματα στην προσφορά χρήματος αρκετών μελών της Ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε