Capital Economics: «Βλέπει» επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιδείνωση στα ομόλογα

Capital Economics: «Βλέπει» επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιδείνωση στα ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:33 Δημιουργία 18/04/19, 11:27

Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Capital Economics για τα επόμενα δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα «χτυπήσει» τις εξαγωγές.

Ειδικότερα, σε νέα έκθεσή της, σημειώνει ότι φέτος η οικονομία της χώρας μας θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, με 0,5% το 2020 και με 0,7% το 2021.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής δύναμης θα αντισταθμιστεί από την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών λόγω της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θα παραμένει χαμηλή, καθώς και λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν το 2020 στο 3,75% και το 2021 στο 4%.

Αν σου άρεσε κάνε