Ο Τραμπ «κλείνει τη στρόφιγγα» στο ιρανικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ «κλείνει τη στρόφιγγα» στο ιρανικό πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:09 Δημιουργία 22/04/19, 15:43

Στην επίσημη επιβεβαίωση για το ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παρατείνουν το καθεστώς εξαιρέσεων σε χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο προχώρησε τη Δευτέρα ο Ντόναλτ Τραμπ.

Σημειώνεται πως μέσα στις χώρες που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς προσωρινής εξαίρεσης είναι και η Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να αναλάβουν εγκαίρως δράση για να εξασφαλίσουν ότι καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι χώρες που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από την απαγόρευση, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα, θα έχουν χρονικό περιθώριο 1 έτους προκειμένου να «κόψουν» εντολές τις εισαγωγές αργού από το Ιράν

Η κίνηση απειλεί να αφαιρέσει από την αγορά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μία εποχή που οι αναλυτές λένε πως είναι ήδη «σφιχτή».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα, ενόψει Συνέντευξης Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στις 8:45΄ πμ τοπική ώρα: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις, όταν αυτές λήξουν στις αρχές Μαΐου. Η απόφαση σκοπεύει να οδηγήσει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου στο μηδέν».

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, θα πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους πολύ σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Ουάσιγκτον επανέφερε τις κυρώσεις στις εξαγωγές του Ιράν, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 μεταξύ της χώρας και έξι παγκόσμιες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είχαν ωστόσο τότε δώσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες επιτρέποντάς τους περιορισμένες αγορές για έξι μήνες.

Σε διάγγελμα του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέφερε πως «θα εργαστούμε με τις 8 χώρες προκειμένου να βρούμε λύσεις για το πως μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ιρανικό πετρέλαιο».

Αν σου άρεσε κάνε