Υποχωρούν στις απειλές Τραμπ οι αγορές της Ασίας

Υποχωρούν στις απειλές Τραμπ οι αγορές της Ασίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:25 Δημιουργία 09/05/19, 09:01

Δοκιμάζεται η ψυχραιμία των επενδυτών από την αβεβαιότητα που προκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος που κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε την εμπορική συμφωνία, απειλώντας εκ νέου πως η Κίνα θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς εάν δεν υπάρξει διευθέτηση.

«Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλλουμε;» είπε ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε δημόσια συγκέντρωση στη Φλόριντα. «Επειδή έσπασαν τη συμφωνία. Αθέτησαν τη συμφωνία. Λοιπόν έρχονται αεροπορικώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λοιπόν θα πληρώσουν». Αν «δεν κλείσουμε συμφωνία» η αμερικανική κυβέρνηση θα φροντίσει να «εισπράττουμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» διαμήνυσε.

Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι δεν θα υποχωρήσει ωσότου η Κίνα να πάψει να «κλέβει», όπως υποστήριξε, τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από αύριο Παρασκευή, επικαλούμενος το ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε θα βρίσκεται σήμερα και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε βουτιά 0,93% στις 21,402 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng διολίσθησε 1,88%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έχασε 0,91%, ενώ ο Shenzhen Composite υποχώρησε 0,95%.

Παράλληλα, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,49%, ενώ ο NZX-50 της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκε 0,41%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έγραψε ελεύθερη πτώση 2,27%.

Αν σου άρεσε κάνε