«Δύσκολη εξίσωση» η επενδυτική εμπιστοσύνη

«Δύσκολη εξίσωση» η επενδυτική εμπιστοσύνη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:11 Δημιουργία 13/05/19, 13:06

Η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει το ζητούμενο, καθώς δεν έχει ακόμη κατακτηθεί, παρά τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν.

Ενδεικτική είναι η επιδείνωση στην εγχώρια αγορά ομολόγων, στον απόηχο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα. Οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση, τη στιγμή που οι θεσμοί ανησυχούν για το δημοσιονομικό κόστος, χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι για τις επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις περί αναδρομικών.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα άνοδο κατά 1,8% και διαμορφώνεται στο 3,567%, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,483% με άνοδο 2,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2018 (νυν 6ετές) διαμορφώνεται στο 3,1% (στο 2,52% ήταν το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον Απρίλιο).

«Οι προτάσεις του Τσίπρα αποτελούν ακριβώς δείγμα της οικονομικής χαλάρωσης που είναι συνδεδεμένη με την πολιτική για την οποία είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε στο μεταξύ τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Ντόλμαν, επισημαίνοντας πως η χώρα κινείται προς την «αντίθετη κατεύθυνση» σε σχέση με τις δεσμεύσεις της.

Αν σου άρεσε κάνε