«Αντίποινα» 60 δισ. δολαρίων από Κίνα σε Ουάσινγκτον

«Αντίποινα» 60 δισ. δολαρίων από Κίνα σε Ουάσινγκτον

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:10 Δημιουργία 13/05/19, 15:28

Σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ προχώρησε τη Δευτέρα η Κίνα, με το Πεκίνο να ανακοινώνει την επιβολή νέων δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων για την εισαγωγή 5.140 αμερικανικών προϊόντων που εισάγονται στην κινεζική αγορά.

Τα νέα μέτρα έρχονται ως απάντηση στα μέτρα ύψους 200 δισ. δολαρίων προς κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλτ Τραμπ.

Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%,, όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη ότι θα λάμβανε «τα αναγκαία μέτρα» ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται πάντως να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε καμία εξωτερική πίεση. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας» τόνισε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το έχουμε πει αμέτρητες φορές: η αύξηση των δασμών δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να λάβει και άλλα μέτρα, όπως να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή να μειώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Boeing.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα.

«Eίμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Οσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί», τονίζει σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Αν σου άρεσε κάνε