«Buy» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC

«Buy» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:07 Δημιουργία 14/05/19, 11:05

Αμετάβλητη διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC, αναπροσαρμόζοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους.

Ειδικότερα, ο οίκος μειώνει την τιμή στόχο για τις μετοχές της Alpha Bank στα 1,93 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως και της Εθνικής Τράπεζας στα 2,29 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως.

Στον αντίποδα, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος αυξάνεται στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή από 1,14 προηγουμένως, και για την Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,79 ευρώ.

Σύμφωνα με την HSBC, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί κατά περίπου 65% από τα χαμηλά των μέσων Ιανουαρίου. Θεωρεί πως ρόλο έπαιξαν δυο παράγοντες. Πρώτον, η αγορά έχει μια πολύ πιο θετική στάση προς την Ελλάδα καθώς το πρόγραμμα επιτήρησης φαίνεται πως βρίσκεται κα πάλι στον σωστό δρόμο και η χώρα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς δυο εκδώσεις. Δεύτερον, φαίνεται πως υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία αναφορικά με τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Η HSBC θεωρεί πως ο πρώτος παράγοντας είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη, ωστόσο ο δεύτερος παράγοντας δεν είναι τόσο ξεκάθαρος: κατά την HSBC, η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τον χρόνο και το κόστος, αν όμως οι τράπεζες υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, τότε ο κίνδυνος αυτός θα είναι λιγότερο σημαντικός.

Ο διεθνής οίκος πιστεύει πως υπάρχουν δυο αντίρροπες αλλαγές στα θεμελιώδη. Από τη μια πλευρά, θεωρεί ότι η επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών εκθέσεων θα αυξήσει το κόστος που σχετίζεται με αυτό: οι εκτιμήσεις της HSBC για τη συνολική πρόβλεψη είναι αυξημένες κατά 14% τα επόμενα τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά όμως, ο τζίρος πιθανότατα θα αποδειχθεί ισχυρότερος απ’ όσο φοβάται: τα έσοδα από τόκους από δάνεια έχει αποδειχθεί πως είναι ανθεκτικά παρά τους αντίθετους άνεμους των μειούμενων NPEs, οι τράπεζες πιθανόν θα δουν όφελος από την αύξηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας ενώ προμήθειες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.

Μετά το πρόσφατο ράλι, σημειώνει HSBC, η ισορροπία ρίσκου/ανταπόδοσης έχει αλλάξει για τις ελληνικές τράπεζες. Με εξαίρεση την Πειραιώς, προχώρησε σε μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις, κάτι που σημαίνει πως το περιθώριο ανόδου είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με πριν, ωστόσο εξακολουθεί να βλέπει στη συνέχεια θετικούς καταλύτες και επαναλαμβάνει τη σύσταση “Buy” και για τις τέσσερις τράπεζες.

Αν σου άρεσε κάνε