Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:32 Δημιουργία 14/05/19, 11:10

Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος οι αγορές της Ευρώπης, που ωφελήθηκαν από το sell-off σε Ασία και Wall Street.

Σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ προχώρησε τη Δευτέρα η Κίνα, με το Πεκίνο να ανακοινώνει την επιβολή νέων δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων με ισχύ από την 1η Ιουνίου, ως απάντηση στα μέτρα ύψους 200 δισ. δολαρίων προς κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλτ Τραμπ.

Η λίστα των αμερικανικών δασμών που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι 140 σελίδων και καλύπτει μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων, που έως τώρα έμεναν στο απυρόβλητο. Η ένταξη στη λίστα κινητών τηλέφωνων, φορητών υπολογιστών, tablet και άλλων γκάτζετ και εξαρτημάτων- πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται σε κινεζικό έδαφος για λογαριασμό αμερικανικών κολοσσών- είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να κάνει βουτιά 5,8% το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα στη λίστα συναντά κανείς προϊόντα κάθε είδους: ενδύματα, υποδύματα, είδη γραφείου, όπως ξύστρες και μολύβια, βιβλία, λευκά είδη, ρολόγια, μοτοσυκλέτες, μηχανές για κούρεμα του γκαζόν, μουσικά όργανα, πυροτεχνήματα και βρεφικές πιπίλες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τρόφιμα, όπως φρέσκο κρέας, κακάο, βρεφικές τροφές.

Δεν υπάρχουν ωστόσο φαρμακευτικά προϊόντα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων. Εκτός λίστας μένουν και τα ορυκτά σπάνιων γαιών.

Των κώδωνα του κινδύνου για πιθανές συγκρούσεις στις χώρες του Κόλπου έκρουσε το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο αμερικανός Μάικ Πομπέο με ηγέτες της ΕΕ για το Ιράν.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer σημείωσε βουτιά 2,6% στις πρωινές συναλλαγές, στον απόηχο του προστίμου-μαμούθ ύψους 2 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε ως αποζημίωση στον γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό από δικαστήριο στην Καλιφόρνια.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,76% στις 7.220 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,48% στις 11.994 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι συγκεντρώνει κέρδη 0,83% στις 5.306 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,64% στις 20.725 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,32% στις 9.076 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει άνοδο 0,47% στις 374.31 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε