Morgan Stanley: «Θετικός καταλύτης» οι εκλογές - Ο πήχης για την ανάπτυξη, οι κίνδυνοι και τα «κλειδιά»

Morgan Stanley: «Θετικός καταλύτης» οι εκλογές - Ο πήχης για την ανάπτυξη, οι κίνδυνοι και τα «κλειδιά»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:36 Δημιουργία 14/05/19, 15:29

Ως «θετικό καταλύτη» για την ελληνική οικονομία βλέπει τις εκλογές η Morgan Stanley, προεξοφλώντας νίκη της ΝΔ στην κάλπη.

Όπως σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο οικονομίας, η Morgan Stanley εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,3%, ενώ για τη διετία 2019-2020 η μέση πρόβλεψη τοποθετείται στο 1,7%.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, η μέτρια συρρίκνωση που σημειώθηκε στο δ' τρίμηνο του 2018 ήταν ένα προσωρινό φαινόμενο. Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητα και έτσι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από τα ισχυρά στοιχεία των προηγουμένων τριμήνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2019 ήταν πιθανότατα καλύτερη από τα τέλη του 2018, αλλά παραμένει αδύναμη. Μία πιο ουσιαστική επιτάχυνση αναμένεται να λάβει η χώρα από το β' τρίμηνο του 2019 και μετά καθώς θα βελτιωθεί το κλίμα από τα συνεχιζόμενα θετικά βήματα που γίνονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος στέλνει σαφές μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τέλος, ο οίκος προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα σχετίζονται με ενδεχόμενη σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για τις αναδυόμενες αγορές, μετά από μια παρατεταμένη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας η οποία θα επιδεινώσει το κλίμα.

Στον αντίποδα, «κλειδί» αποτελεί η άμεση εξεύρεση λύσης για τα υψηλά NPLs των ελληνικών τραπεζών, που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Αν σου άρεσε κάνε