Τελικά έκλεισε με κέρδη η Wall Street

Τελικά έκλεισε με κέρδη η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:58 Δημιουργία 15/05/19, 23:46

Ανακούφιση έφερε στην Wall Street η απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναβάλει την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους.

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου συζητούν την αναβολή της επιβολής αυτών των δασμών για έξι μήνες. Την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος Τραμπ να αναβάλει την απόφασή του, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι General Motors Co, Volkswagen AG, Toyota Motor Corp και άλλες έχουν προειδοποιήσει για τις επιζήμιες συνέπειες που θα είχε η επιβολή δασμών ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και σε εξαρτήματά τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών βρίσκονται για μια ακόμα μέρα οι εμπορικές συζητήσεις μεταξυ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σε ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, με εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν και προκλητικές κινήσεις, όπως η ανάκληση αμερικανών διπλωματών και την απόσυρση της Τεχεράνης από δεσμεύσεις που προβλέπονταν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τον εχθρό» προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανάκληση των διπλωματών οφείλεται σε «επικείμενη απειλή» που έχει «άμεση σχέση με το Ιράν».

«Αυτή η στιγμή στην ιστορία, επειδή ο εχθρός εισήλθε στο πεδίο της σύγκρουσης με μας με όλη την πιθανή δυναμικότητα, είναι η πιο αποφασιστική στιγμή της ισλαμικής επανάστασης», είπε ο αντιστράτηγος Σαλαμί.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow κέρδισε 0,45% στις 25.648 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,58% στις 2.851 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 1,13% στις 7.822 μονάδες.

Στα οικονομικά δεδομένα της μέρας, κατά 0,2% υποχώρησαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,2%.

Εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων, τότε σημειώθηκε αύξηση 0,1%, ενώ εάν εξαιρεθούν και οι πωλήσεις ενέργειας, τότε σημειώνεται πτώση 0,2%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

Εξάλλου, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,5% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε στο 77,9% τον Απρίλιο από 78,5% τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που την τοποθετούσαν στο 78,7%.

Αν σου άρεσε κάνε