Χασούρα με το καλημέρα στην Ευρώπη

Χασούρα με το καλημέρα στην Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:50 Δημιουργία 16/05/19, 11:29

Με αρνητικά πρόσημα πραγματοποιούνται οι πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης στις αγορές της Ευρώπης, που υποχωρούν στις δυσμενείς εξελίξεις που πυροδοτούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, πριν από λίγο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από χώρες που θεωρούνται ξένοι αντίπαλοι, σε μια κίνηση που προφανώς έχει στόχο την κινεζική Huawei Technologies, σαμποτάροντας εκ νέου τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Η απαγόρευση αναμένεται να επηρεάσει επίσης την κινεζική ZTE Corp.

Χθες, βέβαια, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου συζητούν την αναβολή της επιβολής αυτών των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά για έξι μήνες. Την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος Τραμπ να αναβάλει την απόφασή του, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι General Motors Co, Volkswagen AG, Toyota Motor Corp και άλλες έχουν προειδοποιήσει για τις επιζήμιες συνέπειες που θα είχε η επιβολή δασμών ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και σε εξαρτήματά τους.

Σε ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, με εμπρηστικές δηλώσεις εκατέρωθεν και προκλητικές κινήσεις, όπως η ανάκληση αμερικανών διπλωματών και την απόσυρση της Τεχεράνης από δεσμεύσεις που προβλέπονταν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Βρισκόμαστε στην κόψη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τον εχθρό» προειδοποίησε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ανάκληση των διπλωματών οφείλεται σε «επικείμενη απειλή» που έχει «άμεση σχέση με το Ιράν».

«Αυτή η στιγμή στην ιστορία, επειδή ο εχθρός εισήλθε στο πεδίο της σύγκρουσης με μας με όλη την πιθανή δυναμικότητα, είναι η πιο αποφασιστική στιγμή της ισλαμικής επανάστασης», είπε ο αντιστράτηγος Σαλαμί.

Στη Βρετανία, η Τερέζα Μέι θα θέσει προς ψήφιση στην Βουλή των Κοινοτήτων τη ίδια συμφωνία για το Brexit για τέταρτη φορά στις 3 Ιουνίου, μια εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη χώρα. Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, γεγονός που εγείρει απορίες για την επιλογή της βρετανίδας πρωθυπουργού, που όπως φαίνεται θα φθαρεί περαιτέρω.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,11% στις 7.289 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη πέφτει 0,51% στις 12.041 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι αποδυναμώνεται 0,38% στις 5.354 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,34% στις 20.793 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη αποδυναμώνεται κατά 0,11% στις 9.166 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει πτώση 0,16% στις 377.45 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε