«Καμπάνα» Κομισιόν σε πέντε τράπεζες για πρακτικές καρτέλ

«Καμπάνα» Κομισιόν σε πέντε τράπεζες για πρακτικές καρτέλ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:03 Δημιουργία 16/05/19, 13:47

Οι Citigroup, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, θα κληθούν να πληρώσουν στην ΕΕ πρόστιμα που ανέρχονται σε συνολικά 1,07 δισ. ευρώ, για συμπαιγνία σε στρατηγική trading συναλλάγματος.

Η Citigroup δέχθηκε πρόστιμο 310,8 εκατ. ευρώ, η RBS θα πληρώσει 249,2 εκατ. ευρώ, και το πρόστιμο της JP Morgan ανέρχεται σε 228,8 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Barclays PLC δέχθηκε πρόστιμο 210,3 εκατ. ευρώ και η Mitshubishi UFJ Financial Group πρέπει να πληρώσει σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Η ρυθμιστική αρχή τόνισε πως traders δημιούργησαν δύο καρτέλ σε διαδικτυακά chatrooms, ανταλλάσσοντας εμπιστευτικές πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών που τους επέτρεπε να λάβουν αποφάσεις για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων, έχοντας πλεονέκτημα.

«Οι συναλλαγές spot ξένου συναλλάγματος είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, αξίας δισ. ευρώ κάθε μέρα», ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

«Αυτές οι αποφάσεις για τα καρτέλ στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συμπαιγνιακή συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Αν και υψηλά, τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των 1,3 δισ. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τράπεζες πριν από πέντε χρόνια για τα επιτόκια Euribor και χαμηλότερα από την ποινή-ρεκόρ των 3,8 δισ. ευρώ για συμπαιγνία στις εταιρείες κατασκευής φορτηγών.

Η UBS Group γλίτωσε το πρόστιμο διότι ήταν η πρώτη που είπε στις αρχές για τη συμπαιγνία. Στην Credit Suisse κατηγορήθηκε ξεχωριστά για το ίδιο θέμα πέρυσι, και το πρόστιμο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Αν σου άρεσε κάνε