Βαθύ «κόκκινο» στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Βαθύ «κόκκινο» στα ευρωπαϊκά ταμπλό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:39 Δημιουργία 17/05/19, 11:11

Με μεγάλες απώλειες ξεκίνησαν οι συναλλαγές την Παρασκευή στις επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς το Πεκίνο ανέβασε τους τόνους κατά του Ντόναλντ Τραμπ, και η Βρετανία οδηγείται και πάλι σε αδιέξοδο.

Ακόμα και διακοπή των εμπορικών συνομιλιών εξετάζει το Πεκίνο, που δεν θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ «ειλικρινή» συνομιλητή. Αυτό επισημαίνουν σήμερα, Παρασκευή, κρατικά κινεζικά μέσα, στον απόηχο της απόφασης του Λευκού Οίκου να υπογράψει εμπάργκο που πλήττει (και) την κινεζική Huawei.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε κινήσεις που να δείχνουν πραγματική ειλικρίνια, δεν έχει νόημα για τους αξιωματούχους τους να έρθουν στην Κίνα για διαπραγματεύσεις» γράφει το Taoran Notes, ένα blog της κρατικής Economic Daily σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στο πρακτορείο Xinhua και την People's Daily.

«Οι ΗΠΑ λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αλλά στο μεταξύ χρησιμοποιούν μικρά τρικ για να χαλάσουν την ατμόσφαιρα» συνεχίζει το άρθρο, αναφερόμενο στο διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ένταξη της Huawei στη μαύρη λίστα.

«Δεν βλέπουμε τις ΗΠΑ να θέλουν πραγματικά να προωθήσουν τις συνομιλίες. Αντιθέτως επεκτείνουν την τακτική της μέγιστης πίεσης. Εάν αγνοήσουν την βούληση των Κινέζων πολιτών, πιθανότατα δεν θα λάβουν μία παραγωγική ανταπόκριση από την κινεζική πλευρά» προσθέτει, ενώ καταλήγει: «Εάν κάποιος πιστεύει ότι η κινεζική πλευρά μπλοφάρει, θα έχει υποπέσει στην πιο σημαντική εσφαλμένη κρίση από τον Πόλεμο της Κορέας».

Χθες το Πεκίνο κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Τραμπ για επιχειρηματικό σαμποτάζ, χρησιμοποιώντας την εθνική ασφάλεια «ως πρόσχημα για την καταπίεση ξένων εταιρειών».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν αυτή την πρακτική και να βελτιώσουν τις συνθήκες για την επιχειρηματική συνεργασία. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυσε, θα υπάρξουν αντίποινα. Δεν προσδιόρισε ωστόσο ποια είναι αυτά.

Επιστρέφοντας στην Γηραιά Ήπειρο, αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον της βρετανίδας Πρωθυπουργού και της συμφωνίας της για το Brexit, φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά τους φόβους για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να προσπαθήσει για τέταρτη φορά το ντιλ με το μπλοκ, στις αρχές Ιουνίου. Η Πρωθυπουργός σήμερα όμως θα έρθει αντιμέτωπη με το Συντηρητικό Κόμμα που εκπροσωπεί και τις φωνές των βουλευτών της που ζητούν την αποχώρησή της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θα μπορούσαν ακόμη να την προειδοποιήσουν για ψήφο άρσης εμπιστοσύνης, τον επόμενο μήνα. Η ίδια ελπίζει ότι θα περάσει η συμφωνία της, αν και οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μικρές.

Οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της και οι σύμμαχοί της από τη Βόρεια Ιρλανδία, σε συνδυασμό με τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα απορρίψουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, με την εκπρόσωπο των Εργατικών να διαψεύδει τις φήμες περί αποχής.

Παράλληλα, σε νέο ντεμαράζ απειλών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδόθηκε την Πέμπτη ο Ματέο Σαλβίνι, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας να θέλει να πολώσει το κλίμα για τα ποσοστά του κόμματος του εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Ο Σαλβίνι δήλωσε πως «θα σκίσω κάθε ευρωπαϊκό νόμο που λειτουργεί ως χασάπης για την Ιταλία» εάν η Λέγκα τα πάει καλά στις ευρωεκλογές.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε πως η Ιταλία χρειάζεται ένα σοκ όπως αυτό στις ΗΠΑ με τον Τραμπ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,26% στις 7.353 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη πέφτει 0,71% στις 12.223 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι αποδυναμώνεται 043% στις 5.425 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,33% στις 21.083 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη χάνει 0,13% στις 9.291 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει πτώση 0,48% στις 381.04 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε