Επίσημα η αναβολή των δασμών του Τραμπ για την εισαγωγή αυτοκινήτων

Επίσημα η αναβολή των δασμών του Τραμπ για την εισαγωγή αυτοκινήτων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:57 Δημιουργία 17/05/19, 16:21

Σε μια ακόμα κίνηση για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλτ Τραμππ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως «παγώνει» για 6 μήνες την επιβολή δασμών για τα οχήματα που εισάγονται σε αμερικανικό έδαφος.

Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ αναφέρει πως «δίνουμε χρονικό περιθώριο 180 ημερών σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία και τις άλλες χώρες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Ο Τραμπ βρισκόταν αντιμέτωπος με μια προθεσμία που έληγε αύριο, Σάββατο, προκειμένου να λάβει μια απόφαση έπειτα από σύσταση του υπουργείου Εμπορίου για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ από τις εισαγωγές στη βάση λόγων εθνικής ασφαλείας.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και να του δώσει αναφορά εντός 180 ημερών. Έχει πει πως οι εισαγωγές ορισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν εξασθενήσει την οικονομία των ΗΠΑ και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ισχυρή εναντίωση στο Κογκρέσο∙ στους διαφωνούντες περιλαμβάνονται και πολλοί εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στους δασμούς, λέγοντας ότι θα αυξήσουν τις τιμές και θα απειλήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε