Οι αγορές ζητούν καθαρή νίκη της ΝΔ

Οι αγορές ζητούν καθαρή νίκη της ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:22 Δημιουργία 20/05/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι εγχώριες αγορές ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εκλογές της επομένης Κυριακής.

'Εχουν δείξει τη δυσφορίας τους τόσο ως προς τις κυβερνητικές εξαγγελίες όσο και ως προς τη δημιουργία αρνητικού κλίματος, με την αναζωπύρωση της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές.

Η πορεία των εγχωρίων αγορών θα εξαρτηθεί σημαντικά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και το ευνοϊκό σενάριο για τις αγορές θα ήταν μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά που θα έδειχνε μέχρι και αυτοδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης φιλικής προς τις αγορές.

Το αρνητικό σενάριο για τη χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά των ομολόγων θα ήταν μία επικράτηση της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές.

Οι αγορές ανησυχούν μήπως οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα αποδειχθούν οδυνηροί όσο το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησε τη ώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, εάν προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, ανατρέποντας την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών με τα σενάρια πλέον να αποτυπώνονται σε εταιρίες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο.

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση.

Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε