Οι αγορές ζητούν «καθαρό» μήνυμα για πολιτική αλλαγή

Οι αγορές ζητούν «καθαρό» μήνυμα για πολιτική αλλαγή

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:48 Δημιουργία 26/05/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η εγχώρια αγορά των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα, που θα βγάλει η κάλπη απόψε...

Όμως, ουσιαστικά από αύριο, Δευτέρα θα εισέλθουμε σε νέα προεκλογική φάση και αυτό θα αποτιμηθεί από τους επενδυτές, ανάλογα με το μέγεθος της διαφοράς Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ.

Το ευνοϊκό σενάριο για τις αγορές θα ήταν μια «καθαρή» νίκη της «γαλάζιας» παράταξης, που θα έδειχνε μέχρι και αυτοδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης φιλική προς την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Το αρνητικό σενάριο για τη χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά των ομολόγων θα ήταν μία επικράτηση της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, η οποία θα αυξήσει την αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών.

Οι αγορές ανησυχούν, μήπως οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα αποδειχθούν τόσο οδυνηροί, όσο το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα οδηγήθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, εάν προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα, ανατρέποντας τη «συνετή» οικονομική πολιτική, που η ίδια έχει δεσμευτεί πως θα ακολουθήσει.

Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις, θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση.

Ευρύτερα, οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία, αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας, η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Από την αρχή του έτους το Χ.Α. έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 19,5%, ενώ από τα χαμηλά έτους του Ιανουαρίου έως τα πρόσφατα υψηλά που σημειώθηκαν στα μέσα Απριλίου, τα κέρδη έφτασαν το 28%. Τον τελευταίο περίπου μήνα ωστόσο η αγορά έχει χάσει αρκετό έδαφος λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές καθώς και των ανησυχιών για την κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και την πολιτική.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης στις 7 Μαΐου, το Χ.Α. έχει υποχωρήσει κατά 4,0%, ενώ τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 20-30 μονάδες βάσης.

Αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχετικά χαμηλή (και υποθέτοντας ήρεμες διεθνείς αγορές), θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες κινήσεις ρευστοποιήσεων σε X.A και ομόλογα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδυναμία στις γενικές εκλογές και θα σήμανε μια πολύ θερμή προεκλογική περίοδο. Επίσης, οι ενδεχόμενες αντιδράσεις της ΕΕ στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση (με στόχο τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος) θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη νευρικότητα στους επενδυτές καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην απόφαση για το σχέδιο των τραπεζών.

Αν η N.Δ σημειώσει μια αποφασιστική νίκη, οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να αποτιμούν μια μεγάλη νίκη του κόμματος στις γενικές εκλογές και έτσι θα αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα νωρίτερα παρά αργότερα, δεδομένης επίσης της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς που θα τους χρειαζόταν χρόνο για να χτίσουν σημαντικές θέσεις.

Κεφάλαιο... τράπεζες

Οι τραπεζικοί τίτλοι θα βρεθούν στο επίκεντρο, ο κλάδος που έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κ.λπ.).

Αν σου άρεσε κάνε