Συρρικνώθηκε η μεταποίηση της Ευρωζώνης το Μάιο

Συρρικνώθηκε η μεταποίηση της Ευρωζώνης το Μάιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:04 Δημιουργία 03/06/19, 11:04

Σταθερά αρνητικά κινήθηκε ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για το Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Markit που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες έναντι 47,7 μονάδων στην προκαταρκτική ανάλυση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση κάτω των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ο δείκτης που μετρά τις αλλαγές στην παραγωγή επίσης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες. Τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στις 48,0 μονάδες.

«Η μεταποίηση της ευρωζώνη παρέμεινε σε συρρίκνωση τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κλάδος θα λειτουργήσει ως βαρίδι για την ευρύτερη οικονομία το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Σε μια ένδειξη ότι δεν αναμένεται άμεσα ανάκαμψη, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για όγδοο μήνα --αν και σημείωσε άνοδο στις 46,6 από τις 45,8 μονάδες του Απριλίου.

Τα σημερινά στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομία του μπλοκ υφίσταται πιέσεις και πιθανόν να απασχολήσουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν ήδη κάνει λόγο για παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία. Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, οι πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια πριν το 2021 είναι μικρές.

Σύμφωνα με την έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα, η αγορά πρώτων υλών μειώθηκε, ο αριθμός των εργαζομένων υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ενώ περιορίστηκε και το ανεκτέλεστο εργασιών. «Οι εταιρίες σφίγγουν το ζωνάρι, περιορίζουν τις δαπάνες και τις προσλήψεις. Η αγορά πρώτων υλών, τα αποθέματα και η απασχόληση είναι όλα σε πτώση καθώς οι παραγωγοί ανησυχούν ότι θα εκτεθούν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Αν σου άρεσε κάνε