Citigroup: Γιατί Ρώμη-Βρυξέλλες δεν πάνε... για «μετωπική»

Citigroup: Γιατί Ρώμη-Βρυξέλλες δεν πάνε... για «μετωπική»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:33 Δημιουργία 04/06/19, 16:32

Τους πέντε λόγους για τους οποίους θα αποφευχθεί η «μετωπική» σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών αναφέρει η Citigroup σε σημερινό της σημείωμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο:

α) ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, εξακολουθεί να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με τις Βρυξέλλες και τήρησης των κανόνων, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2014.

β) Ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι υπόλοιποι Επίτροποι δεν θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη στη θέση τους, αφού εκπνέι η θητεία τους. Θα αφήσουν στους επόμενους την τελική κρίση.

γ) Η εξέλιξη της μάχης για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε., στην οποία θα παίξει ρόλο και η Ιταλία, είναι ακόμη άγνωστη.

δ) Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι επιφυλακτικοί στο να εντείνουν την πίεση στην Ιταλία την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Ένωσης για ένα νέο μίγμα πολιτικής, που θα ευνοεί την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

ε) Ένας τελευταίος λόγος είναι και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει ενισχυθεί και αυτό περιορίζει περισσότερο την «όρεξη» για άμεση δράση κατά της Ρώμης, αφού οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2020 το φθινόπωρο.

Αν σου άρεσε κάνε