Morgan Stanley: Να γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά

Morgan Stanley: Να γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:32 Δημιουργία 05/06/19, 12:29

«Κοστίζει χρήματα σε όποιον κατέχει ομόλογα με αρνητική απόδοση», τονίζει ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, εξηγώντας στους πελάτες του το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Με βάση την παραπάνω δήλωση, ο ίδιος αναφέρει ότι η στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα παρατηρείται, τη στιγμή που τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιαπωνικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Ο οίκος στέκεται στην απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που καταγράφει ιστορικά χαμηλά.

Με τίτλο «η περίεργη περίπτωση του ελληνικού ομόλογου που έχει χαμηλότερη απόδοση από το αμερικάνικο κρατικό ομόλογο», ο αναλυτής της αμερικάνικης τράπεζας κάνει μία σύντομη αναφορά στην υπόθεση της ελληνική διάσωσης.

Όπως εξηγεί, πριν κάποια χρόνια το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησαν στην Ελλάδα ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οδήγησε επίσης σε τεράστιες περικοπές από την κυβέρνηση, σε βαθιά ύφεση και σε ευρεία ανεργία.

Η Ελλάδα βγήκε από το έπος των μνημονίων το περασμένο καλοκαίρι και εξακολουθεί να έχει ένα βουνό χρέους. Ωστόσο, τα 5ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αξιολογούνται ως junk και βρίσκονται στη βαθμίδα "B+" από την Standard & Poor's, διαπραγματεύονται σήμερα με απόδοση 1,71%. Αντίθετα, το 5ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, με πιστοληπτική αξιολόγηση "AA+", έχει απόδοση 1,91%.

Τυπικά, όπως σημειώνει, οι αποδόσεις τείνουν να ακολουθούν την πιστωτική ποιότητα, οπότε γιατί η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από την απόδοση του αντίστοιχου κρατικού τίτλου των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε