Νέο «καμπανάκι» Ντράγκι για πιθανότητα ύφεσης

Νέο «καμπανάκι» Ντράγκι για πιθανότητα ύφεσης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:15 Δημιουργία 06/06/19, 15:45

Νέα δυνατά «καμπανάκια» για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης χτύπησε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ περί διατήρησης σταθερών επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2020.

Ειδικότερα, ο Ιταλός τραπεζίτης τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τα ομόλογα, που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για παρατεταμένη περίοδο μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια σε κάθε νέα πράξη του νέου TLTRO θα είναι 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκια των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε πως παραμένει ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη από τον πληθωρισμό, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,1% το 2019 και το 2020 συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη της Ευρωτράπεζας.

Αναφορικά με την πορεία ανάπτυξης του ΑΕΠ, ο Ντράγκι ανέφερε πως εκτιμά ανάπτυξη 1,2% για το 2019 (αντί 1,1% προηγουμένως), ανάπτυξη 1,4% για το 2020 (από 1,6% προηγουμένως) και ανάπτυξη 1,4% για το 2021 (από 1,5% προηγουμένως).

Σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως «τα γεωπολιτικά και ο οικονομικός προστατευτισμός επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα». Ωστόσο, επανέλαβε πως το ΔΣ της ΕΚΤ είναι έτοιμο να επέμβει «όποια στιγμή χρειαστεί για τη στήριξη της Ευρωζώνης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επί τα χείρω προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ο Ιταλός σημείωσε πως «τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι άσχημα» και πως «βλέπω μικρή πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας».

Όσον αφορά τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφεραν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, αλλά την επανέναρξη του QE ή την επέκταση της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε