Αναβολή του Brexit «βλέπει» τώρα η Citi

Αναβολή του Brexit «βλέπει» τώρα η Citi

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:46 Δημιουργία 07/06/19, 13:45

Αναβολή του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου «βλέπει» τώρα η Citi, επικαλούμενη τη σημερινή επίσημη παραίτηση της Τερέζας Μέι.

Όπως σχολιάζει ο οίκος σε σημερινό σημείωμά του, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποχωρεί σήμερα από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Δίχως συγκλονιστικού απρόοπτου, έως τις 22 Ιουλίου, οι Τόρις θα έχουν νέο ηγέτη, οι Βρετανοί νέο πρωθυπουργό και οι Βρυξέλλες νέο διαπραγματευτή για το Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η εκστρατεία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερο αντιευρωπαϊκό θόρυβο, σχολιάζει η Citi, καθώς και να δημιουργήσει την εικόνα ότι το άτακτο Brexit κερδίζει έδαφος, θα είναι πολύ δύσκολο ο όποιος νέος ηγέτης των Τόρις να απειλήσει πραγματικά την Ε.Ε. με μία τέτοια κίνηση.

Η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει ξανά για διαπραγματεύσεις τη Συμφωνία Αποχώρησης – και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το κάνει. Εάν όμως η συμφωνία δεν αλλάξει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο (ήδη καταψηφίστηκε τρεις φορές επί Μέι), όπως επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το Brexit χωρίς συμφωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, τίποτα δεν αναμένεται να αλλάξει στο αδιέξοδο του Brexit, το οποίο σύμφωνα με τη Citi σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αιτηθεί νέα παράταση – κάτι το οποίο αναμένουν και οι Βρυξέλλες, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εκτός από την παράταση, μία πιθανότητα – αν και μικρότερη – παραμένει και η ανάκληση του Άρθρου 50.

Η μοναδική ίσως λύση στο αδιέξοδο του Brexit είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2020. Θα μπορούσε ασφαλώς να διεξαχθεί και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν και θεωρείται λιγότερο πιθανό λόγω της δυσκολίας να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές στο ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Αν σου άρεσε κάνε