Πως «διαβάζουν» το μετεκλογικό ράλι δύο χρηματιστηριακές ενόψει... roadshow

Πως «διαβάζουν» το μετεκλογικό ράλι δύο χρηματιστηριακές ενόψει... roadshow

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:40 Δημιουργία 10/06/19, 13:34

Στραμμένη στο μετεκλογικό ράλι, που έχει σημειωθεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, είναι η προσοχή επενδυτών και οίκων, οι οποίοι κινούνται σε ρυθμούς… roadshow, το οποίο ανοίγει τις «πύλες» του αύριο, Τρίτη, στη Νέα Υόρκη.

Alpha Finance και Eurobank Equities αποτιμούν τα νέα δεδομένα στη Λεωφόρο Αθηνών, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί αφενός στη σκιά των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης και αφετέρου ενόψει της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Μάλιστα, η πρώτη χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο έχει περιοριστεί, αφότου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προσφύγει πρόωρα σε εθνικές κάλπες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Alpha Finance:

-Η ανάπτυξη επιταχύνεται, με την πραγματική ανάπτυξη το 2019-2020 να εκτιμάται άνω το 2% με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

-Η χώρα ξεπερνά συνεχώς τους δημοσιονομικούς της στόχους από το 2015.

-Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον Ιανουάριο και το Μάρτιο με 5ετή και 10ετή έκδοση ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αποκλιμακωθούν περαιτέρω.

-Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουλίου. Δεδομένων των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο παραμένει περιορισμένο

-Η εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας των μετοχών που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή παραμένει θετική.

Στη Λεωφόρο Αθηνών…

Όπως τονίζεται στην έκθεση της χρηματιστηριακής, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στο roadshow, οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ καταγράφουν άνοδο 18% μέχρι στιγμής στο έτος, έναντι 9% για τον δείκτη STOXX600. Πλέον διαπραγματεύονται με Ρ/Ε στο 14,7 έναντι 13,7% για τον STOXX600, ενώ προβλέπεται άνοδος κερδών 17% το 2020 έναντι 9% για τον ευρωπαϊκό δείκτη. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι μη τραπεζικές μετοχές του FT 25 αξίζουν να διαπραγματεύονται 20% υψηλότερα.

Στα top picks της Alpha Finance είναι ο ΑΔΜΗΕ, η ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (νέα τιμή-στόχος στα 5,5 ευρώ ανά μετοχή) ενώ η μερισματική απόδοση 9% του ΟΠΑΠ είναι πολύ υψηλή για να αγνοηθεί.

Τραπεζικό «μέτωπο»

Οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άνοδο 79% στο έτος, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις εγχώριων και διεθνών μετοχών, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους ωφελημένους της ανάκαμψης, ενώ διαπραγματεύονται με discount 40% περίπου έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πρόσθετα ρίσκα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά λόγω των υψηλών επιπέδων των NPEs.

Η Alpha Finance επαναδιατυπώνει την προτίμησή της στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας καθώς προσφέρει το καλύτερο προφίλ ρίσκου – οφέλους, ενώ σημειώνει ότι θα είναι αγοραστής σε συνεδριάσεις αδυναμίας της μετοχής.

Στον αντίποδα, σημειώνει ότι ο τίτλος της Πειραιώς χρειάζεται προσοχή και ότι το προφίλ ρίσκου – απόδοσης δεν είναι ελκυστικό.

Comeback…

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές το πολιτικό ρίσκο είναι χαμηλό και το μεσοπρόθεσμο προφίλ του χρέους είναι πιο διατηρήσιμο. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι, με την επέκταση της οικονομίας, η ανάπτυξη θα στηρίξει την εταιρική κερδοφορία ενώ, η αυξημένη πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επιστρέφει» θα μεταφρασθεί σταδιακά σε υψηλότερους πολλαπλασιαστές για την ελληνική αγορά.

Ο καταλύτης

Μία αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία θα τροφοδοτηθεί από πολιτικές εξελίξεις, θα είναι ο πρωτεύον παράγοντας για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών με προσδοκίες για αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει απόν την πλευρά της η Eurobank Equities.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, παρά το ράλι που προηγήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει παρουσίασε απόδοση, όπως αυτή των ελληνικών ομολόγων. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν οι αναλυτές της, η πρόσφατη μείωση ρίσκου (de-risking) έχει σχεδόν περάσει απαρατήρητη.

Ένας βασικός λόγος, λένε, για τον οποίο οι επενδυτές διστάζουν να υιοθετήσουν χαμηλότερο premium, είναι το γεγονός ότι το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι φωτεινό.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, σημειώνεται ότι έχουν πετύχει ισχυρή αντίδραση τους τελευταίους μήνες μετά από μια μακρά περίοδο αδυναμίας, η οποία σχετίστηκε με ακραίες φήμες για τους πιθανούς πτωτικούς κινδύνους.

Σε όρους αποτίμησης (P/TBV) έναντι ανταγωνιστών από την ευρωζώνη, είναι σήμερα σε υψηλά τριετίας. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αγορά σταδιακά τιμολογεί το σενάριο ο κλάδος να αναλάβει πιο τολμηρά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που θα πρέπει φυσιολογικά να οδηγήσει σε σταδιακά «διάβρωση» του discount έναντι των ανταγωνιστών από την ευρωζώνη. Μια σύγκλιση στις αποτιμήσεις παρόμοια με αυτή που είδαμε την περίοδο 2011-15 (το σχετικό discount του δείκτη P/TBV στο 30%), θα είναι πιο πιθανή. Η θέληση των τραπεζών να επιταχύνουν την εκκαθάριση μέσω πιο αξιόπιστων σχεδίων, ένα θετικό μακροοικονομικό outlook και μια περισσότερο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση θα υποστηρίξει την προαναφερθείσα τάση.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, ο ελληνικός «κύκλος» είναι διαφορετικός από αυτόν άλλων αγορών και γι’ αυτό οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν. Με τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τον επόμενο χρόνο να αναθεωρούνται ως επί το πλείστον ανοδικά τους τελευταίους 12 μήνες, η προαναφερθείσα θετική τάση στις τιμές των μετοχών έχει οδηγήσει σε ήπια επανατιμολόγηση των τίτλων που παρακολουθεί (εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου). Οι μετοχές που παρακολουθούνται καταγράφουν σε ότι αφορά τον δείκτη EV/EBITDA ελαφρά υψηλότερη επίδοση, οριακά κάτω από τις 7 φορές, και λίγο χαμηλότερα από την μακροπρόθεσμη αποτίμηση. Σε απόλυτη βάση, αν και αυτό μπορεί να μην δείχνει πολύ ελκυστικό, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο στηρίζονται σε αριθμούς οι οποίοι έχουν πολύ περιθώριο αύξησης, δεδομένου του σημείου που βρίσκεται ο οικονομικός κύκλος στη χώρα μας.

Τα top picks

Το εγχώριο outlook για το υπόλοιπο του 2019 δείχνει θετικό, με βάση και το γεγονός ότι οι εκλογές δεν αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο, το αντίθετο, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη εμφανίζεται λιγότερο «σίγουρη». Το στόρυ για τις ελληνικές μετοχές εμπεριέχει πολύ σημαντικό ποσοστό προσδοκιών, και αυτό θα συνεχιστεί, υποκείμενο σε επιβεβαίωση από τις προσεχείς πολιτικές κινήσεις και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ως συνέπεια, η Eurobank Equities, προτείνει τακτικές εναλλαγές θέσεων σε μετοχές με ισχυρούς καταλύτες. Επίσης προτείνει έκθεση σε τίτλους με υψηλή μερισματική απόδοση και ορατή ανάπτυξη, καθώς το ισχυρό ταμείο είναι πιθανό να προστατεύσει τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε περίπτωση επιβάρυνσης του αισθήματος κινδύνου.

Υπό αυτό το πρίσμα η χρηματιστηριακή επαναρρυθμίζει το πορτφόλιο των top picks για να περιλάβει τον ΟΠΑΠ (καταλύτης και απόδοση), Jumbo (παραγωγή μετρητών) και Lamda (καταλύτης), στην λίστα της. Μεταξύ των τραπεζών επιλέγει την Alpha BankΑΛΦΑ +6,83% δεδομένου του συνδυασμού ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

Αν σου άρεσε κάνε