Pimco: Ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις οι προκλήσεις - «Αισιόδοξος» ο στόχος για ανάπτυξη 2,3%

Pimco: Ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις οι προκλήσεις - «Αισιόδοξος» ο στόχος για ανάπτυξη 2,3%

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:11 Δημιουργία 12/06/19, 11:04

Μόλις χθες η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τον ανέφικτο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% έσκασε σαν «βόμβα μεγατόνων», στη σκιά δε της ανάλογης εκτίμησης της Κομισιόν.

Τώρα, η Pimco χαρακτηρίζει πολύ «αισιόδοξο» τον στόχο του 2,3%, που έχει θέσει η κυβέρνηση Τσίπρα για την ανάπτυξη όσον αφορά το τρέχον έτος, στον απόηχο μάλιστα της επιβράδυνσης στο 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο Νίκολα Μάι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και αναλυτής πιστωτικών αγορών της Pimco, έκανε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση για το ελληνικό οικονομικό «μέτωπο», σε κλειστή παρουσίαση που έγινε στην Αθήνα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ίδιος έθεσε στο «τραπέζι» τις προκλήσεις, μεταξύ άλλων της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Μάι, η Ελλάδα χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα την κάνει πιο ανταγωνιστική και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική της οικονομίας της. Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε την απουσία των επενδύσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τόνισε ότι αρκετοί κλάδοι της οικονομίας παραμένουν κλειστοί. Αν όμως απελευθερωθούν, δήλωσε, τότε θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή δυναμική.

Αναφορικά με τον στόχο της ανάπτυξης, ο Μάι υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο να αναπτυχθεί, καθώς η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρέμειναν σε πολύ υποτονικά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, ενώ η επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή φτάνει στο τέλος της και τα επιτόκια μειώνονται και έτσι οι προοπτικές για ανάκαμψη της ζήτησης υπάρχουν. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μία μικρή οικονομία στην Ευρώπη και η ανάπτυξη στην περιοχή ξεκάθαρα επιβραδύνεται, εν μέρει λόγω των εμπορικών εντάσεων. «Έτσι, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί με ρυθμούς άνω του 2% σε ένα τέτοιο περιβάλλον», είπε.

Ως προς το πολιτικό πεδίο τώρα, ενόψει μάλιστα και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ο Μάι επισημαίνει ό,τι και η πλειονότητα των διαχειριστών κεφαλαίων: ότι η προκήρυξή τους αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η επόμενη κυβέρνηση, η οποία όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι της ΝΔ, έχει φιλοεπενδυτικό προφίλ, τηρεί καλές σχέσεις με την Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία.

Σχετικά με την εγχώρια αγορά ομολόγων, η Pimco δεν εκτιμά ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι ελκυστικοί λόγω της ρηχότητας της αγοράς, γι΄αυτό και η ίδια διατηρεί πολύ μικρές θέσεις στα ομόλογα.

Όπως εξήγησε ο Μάι, «το spread με τα ιταλικά ομόλογα είναι πολύ χαμηλό, μόλις στις 50 μονάδες βάσης, και έτσι οι επενδυτές δεν αποζημιώνονται για τη ρευστότητα που διαθέτουν για την τοποθέτησή τους στο ρίσκο».

Ο Μάι τόνισε, πάντως, πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει σημαντικό, ενώ τόνισε πως αν και η Ελλάδα «φλερτάρει» με επικείμενες αναβαθμίσεις, εντούτοις η κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» είναι μία δύσκολη προς λύση εξίσωση.

Αν σου άρεσε κάνε