Morgan Stanley για εκλογές: «Γκαζώνει» για την αυτοδυναμία η ΝΔ

Morgan Stanley για εκλογές: «Γκαζώνει» για την αυτοδυναμία η ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:05 Δημιουργία 12/06/19, 13:52

Άνετη επικράτηση της ΝΔ στην κάλπη της 7ης Ιουλίου «βλέπει» η πλειονότητα των ξένων οίκων, με τη Morgan Stanley να υποστηρίζει πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποσπάσει την αυτοδυναμία για την επόμενη Βουλή.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της MS, Ζοάο Αλμέιντα, «οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές με σημαντικό προβάδισμα. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα υποστηρίζουν το σενάριο αυτό, ενώ οι πρόσφατες αντιδράσεις των αγορών συνάδουν με την άποψή μας ότι οι φετινές γενικές εκλογές θα εκληφθούν πιθανώς ως καταλύτης θετικών εξελίξεων».

Αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβερνητικές συμμαχίες

Αναφερόμενη στο εκλογικό σύστημα που ισχύει στη χώρα μας η Morgan Stanley σημειώνει ότι διευκολύνει τις αυτοδυναμίες. «Αν και η σύνθεση της επόμενης Βουλής είναι ασαφής, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καλές πιθανότητες να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Αν, ωστόσο, χάσει για λίγο την ευκαιρία αυτή, τότε μπορεί να προκύψει συνασπισμός. Παραμένει ασαφές αν το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ θα τη στηρίξει σ’ αυτό το σενάριο, ή αν θα υπάρξουν περιθώρια συμφωνίας με άλλα μικρότερα κόμματα. Αλλά οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι είναι μικρή η πιθανότητα πλειοψηφίας αριστερών κομμάτων, μειώνοντας ίσως τα κίνητρα για νέες εκλογές».

Για τις μεταρρυθμίσεις

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ενώ συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων αυξάνονται: «θεωρούμε ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδεικνύει σημαντική χαλάρωση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια οικονομική συρρίκνωση στην αλλαγή του περασμένου χρόνου ήταν μια προσωρινή διακοπή με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στις αρχές του 2019 και τον δείκτη ΑΕΠ να δείχνει κάπως ισχυρότερο μομέντουμ το δεύτερο τρίμηνο. Το θετικό κλίμα μπορεί να ενισχυθεί αν επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική ώθηση μετά τις εκλογές. Όλα αυτά δείχνουν θετικά, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυξάνεται η ανησυχία για τον παγκόσμιο κύκλο της οικονομίας με τον προστατευτισμό να παραμένει μεγάλη πηγή ανησυχίας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα ενισχυθούν οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει ακόμη σημάδια δομικής αστάθειας».

Αγκάθια τα «κόκκινα» δάνεια και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες: «η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί με σημαντικές επιμηκύνσεις της ωρίμανσης του χρέους κι ένα μεγάλο μαξιλάρι μετρητών. Οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες βραχυπρόθεσμα συμβάλλουν θετικά, αλλά το μεγάλο φορτίο του κρατικού χρέους συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία μεσοπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, αν και βλέπουμε κάποια πρόοδο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος παραμένει φορτωμένος με μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πέραν τούτου υπάρχουν ενδείξεις αδύναμου αναπτυξιακού δυναμικού με την Ελλάδα να μην έχει ακόμη κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι της υπόλοιπης ευρωζώνης. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι αγορές. Μια ατζέντα που θα εστιάσει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρις ότου γίνει ορατή η πραγματική βελτίωση», καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε