Κόλπος του Ομάν: Με τορπίλες οι επιθέσεις κατά των δεξαμενοπλοίων

Κόλπος του Ομάν: Με τορπίλες οι επιθέσεις κατά των δεξαμενοπλοίων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:32 Δημιουργία 13/06/19, 10:12

Σε μια από τις πρώτες ειδήσεις παγκοσμίως εξελίσσεται το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Κόλπο του Ομάν, όταν τουλάχιστον 2 δεξαμενόπλοια καταστράφηκαν από εκρήξεις οι οποίες φέρεται να προκλήθηκαν από επιθέσεις με τορπίλες που έγιναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα από τα τάνκερ χτυπήθηκε από τορπίλη ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή τα πληρώματα των δύο σκαφών έχουν διασωθεί.

Το δεξαμενόπλοιο που φέρεται να χτυπήθηκε με την τορπίλη ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει σήμερα η ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, επικαλούμενη εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Frontline επιβεβαίωσε στην νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, "βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη" γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.

Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.

Ο βρετανικός οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, και ότι η Βρετανία και οι εταίροι της διερευνούν το συμβάν.

Επίσης τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές δήλωσαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν σήμερα έπειτα από περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια ή τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση.

Στον απόηχο της είδησης, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν αύξηση 3,5%.

Αν σου άρεσε κάνε