Eurogroup: Άκαρπος «μαραθώνιος» για το μέλλον της Ευρωζώνης

Eurogroup: Άκαρπος «μαραθώνιος» για το μέλλον της Ευρωζώνης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:33 Δημιουργία 14/06/19, 09:47

Μετά από μια ολονύχτια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν στο περίγραμμα των αλλαγών για την εμβάθυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς ωστόσο να έχουν βρει ένα κοινό πλαίσιο με το οποίο θα ισχύσουν οι αλλαγές για τη δομή και τη λειτουργία της Ευρωζώνης.

Το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα καθοριστεί εντός του έτους από τους ηγέτες της ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και πρόσθεσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να καθοριστούν οι πηγές χρηματοδότησης. Για το θέμα αυτό, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε εναλλακτικές σε πολιτικό επίπεδο».

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων, τα κράτη-μέλη δεν είναι ακόμα έτοιμα να λάβουν αποφάσεις, σχολίασε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, ενώ από την πλευρά τους ο αρμόδιος Επίτροπος, Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου.

Η απόφαση για το μέγεθος του προϋπολογισμού αναμένεται να ληφθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα εντός του έτους, όπως διευκρίνισε ο κ. Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί κατέληξαν σε «ευρεία συμφωνία» για τη μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης τηςΕυρωζώνης -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- αποκτώντας διευρυμένες εξουσίες για τη διαχείριση μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων. Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM πρέπει να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες με την υιοθέτηση των νομικών κειμένων.

Οι υπουργοί στο Eurogroup δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ενιαίο σχέδιο εγγύησης καταθέσεων -που θεωρείται μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ώστε να είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Το ενιαίο σχέδιο εγγύησης καταθέσεων παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει τις χώρες-μέλη στη Ζώνη του Ευρώ.

Νέες απειλές στην Ιταλία

«Η πόρτα μου παραμένει ανοιχτή», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διένεξη με την Ιταλία, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να έχει επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία. Τόνισε ωστόσο πως θα συνεχιστεί η προπαρασκευαστική διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία στη βάση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

«Οι κανόνες υπάρχουν για να είναι σεβαστοί», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε