Στο «κόκκινο» η Wall Street

Στο «κόκκινο» η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:28 Δημιουργία 14/06/19, 19:09

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι εμπορικές πιέσεις «ρίχνουν» τους κατασκευαστές μικροτσιπ και η ένταση στην Μέση Ανατολή, που απομονώνει το Ιράν, δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά ενέργειας.

Την απομάκρυνση του Ιράν όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από το σύνολο των δυτικών χωρών, προεξεχόντων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015, φαίνεται πως φέρνουν στο προσκήνιο οι χθεσινές εξελίξεις, με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν και για τις οποίες οι Αμερικανοί κατηγόρησαν ως υπεύθυνους τους Ιρανούς.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέφερε πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση του Ιράν, ενώ σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ (η μεγαλύτερη δίοδος εμπορίου παροχής πετρελαίου για τις χώρες της Δύσης), η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήταν «δεν ξέρω εάν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε. Εάν τα στενά του Ορμούζ θα κλείσουν, σίγουρα θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα» σημείωσε ο Τραμπ, σε δηλώσεις του στο Fox News.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υπογράμμισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους ενεργειακούς αγωγούς της Μέσης Ανατολής, μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε την αποδέσμευση των σχέσεων μας με τις χώρες της Δύσης, όπως αυτές της ΕΕ και μπορώ να πω ότι θα επαναπροσεγγίσουμε τη Ρωσία και την Κίνα για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

«Θα δούμε. Τελικά, θα αναγκασθούν να κάνουν συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, ώστε να αποφύγει τις πιέσεις στα κέρδη λόγω των δασμών σε κινεζικά αγαθά.

Η κινεζική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο πρόεδρος Σι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 στο Πεκίνο στα τέλη του μηνός. Ο Τραμπ την Δευτέρα απείλησε με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εάν δεν παραβρεθεί ο Σι στη σύνοδο κορυφής του G20.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow υποχωρεί 0,18% στις 26.059 μονάδες.

Ο S&P 500 πέφτει 0,31% στις 2.883 μονάδες.

Ο Nasdaq γράφει απώλειες 0,59% στις 7.991 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε