Τεχνολογία και Ομάν «έριξαν» τις ευρωαγορές

Τεχνολογία και Ομάν «έριξαν» τις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:22 Δημιουργία 14/06/19, 19:52

Ισχυρές απώλειες υπέστησαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υπό τη σκιά της επίθεσης σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, που απομονώνει το Ιράν, εντείνοντας την ανησυχία στην αγορά ενέργειας.

Την απομάκρυνση του Ιράν όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από το σύνολο των δυτικών χωρών, προεξεχόντων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015, φαίνεται πως φέρνουν στο προσκήνιο οι χθεσινές εξελίξεις, με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν και για τις οποίες οι Αμερικανοί κατηγόρησαν ως υπεύθυνους τους Ιρανούς.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Τραμπ ανέφερε πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση του Ιράν, ενώ σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ (η μεγαλύτερη δίοδος εμπορίου παροχής πετρελαίου για τις χώρες της Δύσης), η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήταν «δεν ξέρω εάν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, θα το δούμε. Εάν τα στενά του Ορμούζ θα κλείσουν, σίγουρα θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα» σημείωσε ο Τραμπ, σε δηλώσεις του στο Fox News.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υπογράμμισε πως «οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τους ενεργειακούς αγωγούς της Μέσης Ανατολής, μας έχουν κάνει να σκεφτόμαστε την αποδέσμευση των σχέσεων μας με τις χώρες της Δύσης, όπως αυτές της ΕΕ και μπορώ να πω ότι θα επαναπροσεγγίσουμε τη Ρωσία και την Κίνα για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

«Θα δούμε. Τελικά, θα αναγκασθούν να κάνουν συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, ώστε να αποφύγει τις πιέσεις στα κέρδη λόγω των δασμών σε κινεζικά αγαθά.

Η κινεζική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο πρόεδρος Σι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20 στο Πεκίνο στα τέλη του μηνός. Ο Τραμπ την Δευτέρα απείλησε με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εάν δεν παραβρεθεί ο Σι στη σύνοδο κορυφής του G20.

Αρνητικός πρωταγωνιστής των ταμπλό σήμερα ήταν ο τεχνολογικός κλάδος, που έγραψε απώλειες 1,75%, ενώ και οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,31% στις 7.346 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,60% στις 12.096 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι έπεσε 0,15% στις 5.368 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,09% στις 20.612 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη διολίσθησε 0,57% στις 9.194 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε πτώση 0,40% στις 378.81 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε