Στη Σίντραγια ο απολογισμός και οι προκλήσεις για το ευρώ

Στη Σίντραγια ο απολογισμός και οι προκλήσεις για το ευρώ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:23 Δημιουργία 17/06/19, 09:14

Με «φόντο» τα πολλαπλά, ηχηρά «καμπανάκια» Ευρωπαίων αξιωματούχων και διεθνών, κορυφαίων οίκων για τις συνέπειες των εμπορικών διενέξεων και του προστατευτισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συγκεντρωθούν στην Σίντραγια για έναν απολογισμό των δύο δεκαετιών ζωής του ευρώ.

Πρόκειται για το συνέδριο της ΕΚΤ, που ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η Fed θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια.

Από την πλευρά της, βέβαια, η δεν έχει τόσα περιθώρια ελιγμών όσα η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Δηλώνει, πάντως, πάλι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί, με τον «Σούπερ Μάριο» να πρέπει να πείσει γι΄αυτό, τη στιγμή που πλησιάζει το τέλος της θητείας του, θα πρέπει να πείσει ότι τα εργαλεία αυτά είναι αρκετά.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε διατήρηση σταθερών επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2020, ο Μάριο Ντράγκι εξέπεμψε SOS για την πιθανότητα ύφεσης.

Ο Ιταλός τραπεζίτης τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τα ομόλογα, που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για παρατεταμένη περίοδο μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια σε κάθε νέα πράξη του νέου TLTRO θα είναι 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκια των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης.

Τόνισε πως παραμένει ο κίνδυνος στην Ευρωζώνη από τον πληθωρισμό, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,1% το 2019 και το 2020 συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη της Ευρωτράπεζας.

Αναφορικά με την πορεία ανάπτυξης του ΑΕΠ, ο Ντράγκι ανέφερε πως εκτιμά ανάπτυξη 1,2% για το 2019 (αντί 1,1% προηγουμένως), ανάπτυξη 1,4% για το 2020 (από 1,6% προηγουμένως) και ανάπτυξη 1,4% για το 2021 (από 1,5% προηγουμένως).

Σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως «τα γεωπολιτικά και ο οικονομικός προστατευτισμός επιδεινώνουν το οικονομικό κλίμα». Ωστόσο, επανέλαβε πως το ΔΣ της ΕΚΤ είναι έτοιμο να επέμβει «όποια στιγμή χρειαστεί για τη στήριξη της Ευρωζώνης».

Ο «Σούπερ Μάριο» σημείωσε πως «τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι άσχημα» και πως «βλέπω μικρή πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας».

Όσον αφορά τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφεραν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, αλλά την επανέναρξη του QE ή την επέκταση της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια.

Σημειώνεται πως στο συνέδριο της Σίντρα θα δώσει το «παρών» και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η θητεία εκπνέει, όπως και του Ντράγκι, στις 31 Οκτωβρίου. Η κούρσα διαδοχής των δύο ανδρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη αφού θεωρείται δύσκολο να καλυφθούν δύο τόσο σημαντικές θέσεις από εκπροσώπους της ίδιας χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε