Ανησυχούν οι αγορές για γερμανικό έλεγχο στην ΕΚΤ

Ανησυχούν οι αγορές για γερμανικό έλεγχο στην ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:15 Δημιουργία 24/06/19, 08:01
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Έντονη είναι η ανησυχία των επενδυτών και των αγορών, μετά τις πληροφορίες ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του διοικητή της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ως διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ήταν ο μεγαλύτερος επικριτής της πολιτικής Ντράγκι, που θεωρείται από τους περισσότερους σωτήρια για το κοινό νόμισμα.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή της περνά σε γερμανικό έλεγχο.

Κορυφαίοι αναλυτές, όπως ο αρθρογράφος και διευθυντικό στέλεχος των “Financial Times”, Μάρτιν Γουλφ, έχουν προειδοποιήσει ανοικτά ότι είναι επικίνδυνο για τη νομισματική ένωση να πάρει τα ηνία της ΕΚΤ η Γερμανία.

Η θητεία του Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν τον διάδοχό του.

Όμως μερίδα των αναλυτών εκτιμά ότι ο άμεσος κίνδυνος αναστροφής της πολιτικής Ντράγκι είναι περιορισμένος, καθώς ήδη ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι της αγοράς για διατήρηση μηδενικών επιτοκίων τουλάχιστον ως τα μέσα του 2020, ενεργοποίησε εκ νέου το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες με πράξεις χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα (TLTRO) και προανήγγειλε τη νέα ποσοτική χαλάρωση, που πιθανότατα θα αρχίσει το φθινόπωρο.

Ο Βάιντμαν ήταν τα τελευταία χρόνια η «αιχμή του δόρατος» της αντιπολίτευσης στον Ντράγκι στο συμβούλιο της ΕΚΤ, εκφράζοντας μάλιστα συχνά δημόσια την αντίθεσή του στις αγορές ομολόγων και στα μηδενικά επιτόκια και φθάνοντας στο σημείο να καταθέσει ως μάρτυρας κατά της ΕΚΤ σε δίκη στην Γερμανία για το πρόγραμμα OMT, που επινοήθηκε για τη διάσωση της Ιταλίας.

Ο Νράγκι «έσωσε» το ευρώ

Τις δύσκολες στιγμές που η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να διαλυθεί, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή.

Η θητεία του κάλυψε μια περίοδο κινδύνων στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης, που διαθέτει πλέον 19 μέλη και ισοδυναμεί με το 20% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπήρξαν στιγμές, από τα τέλη του 2011 και όλο το 2012, που φαινόταν πως η ευρωζώνη θα διαλυθεί, ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα χρεοκοπούσαν και ότι η νομισματική ένωση θα εγκλωβιζόταν σε ένα καθοδικό αποπληθωριστικό σπιράλ που θα οδηγούσε στην οικονομική ύφεση. Την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αμφιταλαντεύονταν και χώρες όπως η Γερμανία αντιδρούσαν στην διάσωση των δοκιμαζόμενων εταίρων τους, η κεντρική τράπεζα υπό την καθοδήγηση του κ Ντράγκι υπήρξε ο μοναδικός θεσμός που απέτρεψε την καταστροφή. «Ο ρόλος του ήταν αποφασιστικός την ώρα που ο κίνδυνος διάσπασης ή και διάλυσης της ευρωζώνης ήταν υψηλός. Μετά τον Ντράγκι, η ΕΚΤ έγινε μια διαφορετική τράπεζα», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics ου Λονδίνου.

Ενώ η θητεία του Ντράγκι λήγει σε λίγους μήνες, αυξάνονται οι ανησυχίες για την αναχώρησή του αφού ελλοχεύουν νέοι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και ενδείξεις για οικονομική επιβράδυνση. Οι πολιτικοί διαγκωνίζονται σε μια χαοτική διαδικασία για τις θέσεις του επικεφαλής στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αναλυτές και επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος ηγέτης της Τράπεζας δεν θα διαθέτει τις ικανότητες του Ντράγκι. Η ισχύς της ΕΚΤ διευθύνθηκε κατά την διάρκεια της θητείας του, ο μετασχηματισμός βοήθησε το ευρώ να αντέξει και ο κ. Ντράγκι αποχωρεί από την σκηνή σαν ένας superstar μεταξύ των κεντρικών τραπεζικών. Όποιος τον διαδεχθεί, θα διαθέτει το πλεονέκτημα του δοκιμασμένου οπλοστασίου των νομισματικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας, την απόκρουση των επιθετικών πρακτικών στις αγορές ομολόγων και την αποτροπή τραπεζικών κρίσεων. Εξαιρετικός στην επικοινωνία, κατόρθωνε συχνά να καθησυχάζει τις νευρικές αγορές με τα προσεκτικά επιλεγμένα λόγια του. Στις κρίσιμες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στιγμές του Ιουλίου του 2012, ο Ντράγκι δήλωσε σε ακροατήριο στο Λονδίνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ. Η δήλωσή του υπήρξε το σημείο καμπής της κρίσης.

Αν σου άρεσε κάνε