Citi: Οι θεσμοί θα χαλαρώσουν το δημοσιονομικό «ζωνάρι» με κυβέρνηση ΝΔ

Citi: Οι θεσμοί θα χαλαρώσουν το δημοσιονομικό «ζωνάρι» με κυβέρνηση ΝΔ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:49 Δημιουργία 27/06/19, 15:43

Σε ένα από τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ αναφέρεται σε σημερινό της σχόλιο η Citigroup.

Ο λόγος για τη διαπραγμάτευση των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων, με τον οίκο να σημειώνει ότι με επικράτηση της «γαλάζιας» παράταξης στις κάλπες της 7ης Ιουλίου είναι πολύ πιθανή η χαλάρωση από την πλευρά των δανειστών.

Ουσιαστικά, η Citigroup επισημαίνει τις καλές γέφυρες συνεργασίας μίας κυβέρνησης της ΝΔ με τους δανειστές της Ελλάδας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του στόχου 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Citigroup, οι φορολογικές περικοπές, στις οποίες στοχεύει η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της ΝΔ, μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ξένων επενδύσεων.

Όπως προσθέτει, αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν στην χαλάρωση των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων και ειδικά του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο οίκος «βλέπει» αυτοδυναμία της ΝΔ, κάνοντας λόγο για διαφορά 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, αντίθετα με τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015) οι κίνδυνοι από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι πλέον πολύ περιορισμένοι, δεδομένου του ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι υπέρ μίας σχέσης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές.

Αν σου άρεσε κάνε