Wall Street: Ράλι στις τραπεζικές μετοχές

Wall Street: Ράλι στις τραπεζικές μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:22 Δημιουργία 28/06/19, 17:05

Με διστακτικά κέρδη ξεκινούν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές που υπεραποδίδουν.

Τα σημερινό ράλι έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests που διεξήγαγε η Fed στις αμερικανικές τράπεζες, που έδειξαν πως 18 μεγάλες τράπεζες όπως η Bank of America, η JP Morgan και η Citi μπορούν να απορροφήσουν σωρευτικές απώλειες ύψους 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων με παγκόσμια ύφεση και με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος συγκρίνει το κεφάλαιο υψηλής ποιότητας με τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού, θα μειωθεί από ένα πραγματικό επίπεδο 12,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ένα ελάχιστο επίπεδο 9,2%.

Την επόμενη εβδομάδα, η Fed θα ανακοινώσει εάν οι τράπεζες μπορούν να κάνουν τις αγορές ιδίων μετοχών και τις πληρωμές μερισμάτων που θέλουν να δώσουν στους μετόχους.

Οι αναλυτές αναμένουν το αποτέλεσμα των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ το πρωί του Σαββάτου, καθώς και στις υπόλοιπες επαφές που θα έχουν οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου.

Εντωμεταξύ, στη διάψευση των δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη και ανέφεραν πως οι ΗΠΑ θα «παγώσουν» για έξι μήνες τους δασμούς προς την Κίνα προχώρησε την Παρασκευή ο Ντόναλτ Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογο του, Σι Τζινπίνγκ το Σάββατο.

Τέλος, κλιμακώνεται η ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο χωρίς υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράν.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow ενισχύεται 0,13% στις 26.562 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,21% στις 2.931 μονάδες.

Ο Nasdaq σημειώνει οριακά κέρδη 0,02% στις 7.969 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, μέτρια αύξηση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, ενώ οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, υποδηλώνοντας μία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο-τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 0,4%, με τις δαπάνες των νοικοκυριών για μοτοσυκλέτες, εστιατόρια και διαμονή σε ξενοδοχεία να είναι ενισχυμένες.

Τα στοιχεία του Απριλίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα (+0,6% από 0,3% προηγουμένως). Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα κινηθούν υψηλότερα κατά 0,4% τον Μάιο.

Οι τιμές καταναλωτή, ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, καθώς την ανάκαμψη των τιμών διατροφής «φρέναρε» η μέτρια άνοδος στο κόστος άλλων προϊόντων. Ο δείκτης PCE κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, ο PCE αυξήθηκε 1,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της διατροφής και της ενέργειας, ο δομικός PCE ενισχύθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια.

Η δομική μέτρηση είναι η προτιμώμενη της Fed, με το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι χαμηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο υποστηρίχθηκαν από την αύξηση κατά 0,5% στο προσωπικόεισόδημα, το οποίο σημείωσε ίδια άνοδο με αυτή του Απριλίου. Οι αποταμιεύσεις ενισχύθηκαν στα $985,4 δισ. από $975 δισ. τον Απρίλιο.

Αν σου άρεσε κάνε