Citi: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κατεβάσει τον στόχο του πλεονάσματος

Citi: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κατεβάσει τον στόχο του πλεονάσματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:16 Δημιουργία 02/07/19, 13:59

Τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Citi επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να πείσει τους δανειστές να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το πλεόνασμα αναμένεται να μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, από 4,3% το 2018 και κάτω από το στόχο 3,5% που συμφωνήθηκε με τους διεθνείς πιστωτές, μετά τα δύο από τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί φέτος στο 1,9% και στον ίδιο ρυθμό με το 2018, με κύριο "μοχλό" την εγχώρια ζήτηση παρά την επιβράδυνση των εξαγωγών.

Όπως τονίζει η αμερικανική Τράπεζα, η ΤτΕ υπογράμμισε και πάλι πως τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν σημαντικό βαρίδι για τον τραπεζικό κλάδο, παρά τις πρόσφατες μειώσεις (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 45,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους).

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται στο πακέτο Ζαππείου, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πρόσφατα ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων θα κυμανθεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ το 2019 και μετά.

Σύμφωνα με τη Citi, ο «τσιμπημένος» λογαριασμός αναμένεται να μειώσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης.

Αν σου άρεσε κάνε