Αγορές: «Σβήνουν» την περίοδο Τσίπρα και υποδέχονται με ενθουσιασμό τον Κυριάκο

Αγορές: «Σβήνουν» την περίοδο Τσίπρα και υποδέχονται με ενθουσιασμό τον Κυριάκο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:50 Δημιουργία 04/07/19, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ένα μεγάλο ανοδικό ριμπάουντ από τις αρχές του 2018 καταγράφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καλύπτοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε την τελευταία 5ετία, από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι και τον περασμένο Μάιο, όταν οι ευρωκάλπες έδειξαν σαφές μήνυμα αλλαγής πολιτικής σελίδας.

Ο Γενικός Δείκτης χθες επανήλθε στον Φεβρουάριο του 2015 όταν η χώρα εισερχόταν στην… αριστερή δίνη. Βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα των 910-920 μονάδων αποτελούν αντίσταση στην ανοδική πορεία της αγοράς διάσπαση των οποίων θα ανοίξει το δρόμο προς τις 1.000 μονάδες.

Από τις αρχές του 2019 ο Γ.Δ.Τ καταγράφει κέρδη 45% ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 15 δις. ευρώ.

Στην αγορά τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα προεξοφλείται η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αποδόσεις άνω του 20%, κατακτώντας την κορυφή στον Παγκόσμιο χάρτη αποδόσεων για το 2019.

Οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος συντηρητικός, δείχνει να αναλαμβάνει τα ηνία από τον Αλέξη Τσίπρα, τον ριζοσπάστη αριστερό που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2015. Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, όταν η ΝΔ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει ενισχυθεί κατά 19%. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει μειωθεί από το 3,4% στο 2,2% -κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι το ελληνικό κρατικό χρέος είναι αντίστοιχα ελκυστικό του ιταλικού.

Το κλίμα ευφορίας πάντως δεν σταματά στην μετοχική αγορά, αλλά αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 2,106%, ενώ εκείνη του 5ετούς είναι στο 1,099% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίσης. To spread έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 249 μονάδες βάσης και στα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2010, πολύ πριν μπει η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει από τότε κατά 38% και αυτήν του 5ετούς κατά 49%.

Το αισιόδοξο σενάριο που θα παίξει η αγορά

Η αγορά παίζει το πολύ αισιόδοξο σενάριο: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με αυτοδυναμία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιορίσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συμφωνία με άλλα κόμματα. Ανακοινώνει ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, με έμφαση στην υλοποίηση πολιτικών.

Ο νέος πρωθυπουργός ξεμπλοκάρει άμεσα ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που είχαν «κολλήσει» επί Τσίπρα. Προχωρά σε πλήρη άρση των capital controls. Εκδίδει 10ετές ομόλογο, με διπλάσια ωρίμανση σε σχέση με αυτό που εξέδωσε η τρέχουσα κυβέρνηση, επιδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αγοράζουν το όραμά του.

Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα που απαιτεί από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Ο Μητσοτάκης πείθει τους δανειστές ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, οπότε η χώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της -που διαμορφωνόταν στα 340 δισ. ευρώ ή στο 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018-, με μικρότερα πλεονάσματα. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων βοηθά την Ελλάδα να εμφανίσει αξιόλογη ανάπτυξη. Όμως μπορεί να υπάρξουν πολλά εμπόδια στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου.

Οι τράπεζες

Οι ξένοι επενδυτές είναι πιο θετικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και πλέον δεν εκφράζουν ανησυχίες για τη ρευστότητα του κλάδου (μηδενισμός ELA), ενώ οι φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών έχουν εξαλειφθεί. Τα ερωτήματα επικεντρώνονται στην πρόοδο των σχεδίων των τραπεζών για τη μείωση των NPEs και τις πωλήσεις.

Υπάρχει η εκτίμηση πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα βελτιωθεί, γεγονός που θα βοηθήσει τις τράπεζες στο «ξεφόρτωμα» των κακών δανείων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακινήτων. Αυτό θα ωφελήσει πολύ τις ελληνικές τράπεζες, αφού θα κάνει πιο ελκυστικά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών για τους επενδυτές.

Αν σου άρεσε κάνε