Η Κομισιόν θέλει Ευρωπαίο διοικητή στο ΔΝΤ

Η Κομισιόν θέλει Ευρωπαίο διοικητή στο ΔΝΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:04 Δημιουργία 08/07/19, 11:47

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τοποθετηθεί αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ στη διοίκηση του ΔΝΤ στη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, που προορίζεται για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν στο Reuters τη Δευτέρα.

«Υπάρχει ισχυρή βούληση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία πιθανολογείται ότι θα συζητηθεί ανεπισήμως το θέμα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο, είναι μεταξύ αυτών που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τη Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ένας αξιωματούχος είπε πως μερικές χώρες της ΕΕ θέλουν ως υποψήφιο κάποιον από χώρα μέλος της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι βρετανοί υποψήφιοι αποκλείονται, καθώς η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε αναφερθεί ως ένας από τους πιθανούς υποψηφίους της Ευρώπης, σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης. Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, ο Κάρνεϊ, ο οποίος είναι επίσης πρώην διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, διαθέτει βρετανικό και ιρλανδικό διαβατήρια επιπλέον της καναδικής υπηκοότητάς του.

Το θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης καθώς το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τη διαδικασία για την εξεύρεση νέου διευθυντή.

Αν σου άρεσε κάνε