Pimco: Γιατί οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον «ψυχρό πόλεμο»

Pimco: Γιατί οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον «ψυχρό πόλεμο»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:08 Δημιουργία 22/07/19, 16:05

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα κερδίσουν τον «ψυχρό νομισματικό πόλεμο», που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, σύμφωνα με τον Χοακίν Φελς, σύμβουλο της Pimco.

«Αν υπάρξει νικητής σε αυτόν τον “ψυχρό νομισματικό πόλεμο”, θα είναι οι ΗΠΑ, από την άποψη ότι το δολάριο είναι πιθανότερο να αποδυναμωθεί παρά να ενισχυθεί», ανέφερε ο κ. Φελς στο Squawk Box τη Δεύτερα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ψυχρός πόλεμος στο νομισματικό μέτωπο αναφέρεται σε μια σύγκρουση η οποία δεν διεξάγεται μέσω παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών στις αγορές συναλλάγματος, αλλά με περικοπές επιτοκίων, αρνητικά επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση και έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα «προεδρικά tweet» θα διαδραματίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Φελς.

Ο ίδιος σημείωσε πως στις αρχές του 2017, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, για την ανάγκη ενός πιο αδύναμου δολαρίου. Ακολούθως, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε τον επόμενο χρόνο.

«Το ίδιο μπορεί να συμβεί ξανά, ειδικά αν η Fed έχει περισσότερο περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια από ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κ. Φελς.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον νομισματικό πόλεμο» τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε