Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:29 Δημιουργία 23/07/19, 19:31

Στο «πράσινο» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης όλα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, έπειτα από την εκλογή Τζόνσον στη Βρετανία, και, κυρίως, στον απόηχο των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το βρετανικό χρηματιστήριο σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλό 11 μηνών στον απόηχο της εκλογής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών και παρά τις ανησυχίες ότι υπό την ηγεσία του το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πιέσει προς την κατεύθυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, σε νέα καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλούμενο τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα και την αβεβαιότητα για το Brexit.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 3,2% το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου. Στην εκτίμηση του περασμένου Απριλίου το ΔΝΤτοποθετούσε την ανάπτυξη στο 3,3%, ενώ στην αρχή του έτους έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,5%.

«Οι κίνδυνοι είναι κυρίως καθοδικοί», προειδοποιεί στην ανάλυση του το Ταμείο και προσθέτει: «Περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο νέων εμπορικών και τεχνολογικών διενέξεων που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα και επιβραδύνουν τις επενδύσεις. Επίσης, μια παρατεταμένη αύξηση της αποστροφής στο ρίσκο που θα φέρει στην επιφάνεια τα τρωτά σημεία του χρηματοοικονομικού κλάδου μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων».

Το Ταμείο προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι «αποπληθωριστικές πιέσεις που συσσωρεύονται δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τα περιθώρια που έχουν οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ύφεση της οικονομίας».

Στα εταιρικά νέα, η Coca Cola ανακοίνωσε αύξηση 4% όγκου και συναλλαγών το πρώτο 4μηνο του 2019 για το brand Coca Cola, ενώ ανέφερε διψήφια άνοδο για την Coca Cola Zero, με αποτέλεσμα έσοδα και κέρδη να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η United Technologies, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να σημειώνουν άλμα 1,7% στα αμερικανικά ταμπλό.

Στην κίνηση των δεικτών, ο FTSE στο Λονδίνο κέρδισε 0,56% στις 7.557 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,64% στις 12.491 μονάδες.

Ο CAC στο Παρίσι ισχυροποιήθηκε 0,92% στις 5.618 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο συγκέντρωσε κέρδη 1,01% στις 21.955 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη ανέβηκε 1,29% στις 9.282 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε άνοδο 0,98% στις 391.54 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε