Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» τα ελληνικά ομόλογα

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» τα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:46 Δημιουργία 25/07/19, 13:43

Δίχως φρένο συνεχίζεται το ράλι στην εγχώρια αγορά ομολόγων, όπου το ένα ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου κινείται κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στο 1,995%.

Την ίδια στιγμή δε, και η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 2,84% στο 1,025%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν τα ελληνικά ομόλογα είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε θα εμφάνιζαν αποδόσεις κάτω και από το 1,50% στη δεκαετία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν το παράδοξο η Ελλάδα να δανείζεται σχεδόν με τα ίδια επιτόκια με τις ΗΠΑ!

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσιμο χρέος και λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.

Μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη διαφορά σε όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Η βασική απάντηση σε αυτό το παράδοξο εξηγείται ως εξής: η Ελλάδα ευνοείται σημαντικά από τα αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν στην Ε.Ε καθώς και από την ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 30 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα σε μεγάλη έκταση προκειμένου να στηρίξει την αγορά και να μειώσει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών επιτοκίων στις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι από 1ης Ιανουαρίου 2018 η ΕΚΤ έχει μειώσει την έκταση συμμετοχής της (στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) στα 30 δις ευρώ από 60 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να δίνει μεγάλες ενέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα να επωφελούνται τελικά ακόμα και τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δίνουν ικανοποιητκές αποδόσεις σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν σε χώρες της Ε. Ε, όπως τα γερμανικά.

Η διαφορά όμως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά μικραίνει συνεχώς, κυρίως επειδή οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν τα αρνητικά πλέον γερμανικά επιτόκια δανεισμού, αναζητώντας εναλλακτικές μορφές επενδύσεων τις οποίες βρίσκουν με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ιδίως τώρα που στην ελληνική οικονομία δημιουργούνται υψηλές προσδοκίες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σχέση με την περίοδο Τσίπρα.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανείς τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα QE της ΕΚΤ όπως επεσήμανε τελευταία και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας.

Αν σου άρεσε κάνε