Moody's: Τα «κλειδιά» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Moody's: Τα «κλειδιά» για την αναβάθμιση της Ελλάδας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:16 Δημιουργία 25/07/19, 14:08

Μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα φέρουν επενδύσεις στη χώρα, καθώς και τήρησης των συμφωνηθέντων, στέλνει η Moody’s, δίνοντας τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο οίκος επισημαίνει ότι η βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου θα ήταν επίσης θετική.

Στον αντίποδα, υπογραμμίζει η Moody’s, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις και ανατρέψει συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις ή αν προκύψουν νέες εντάσεις με τους πιστωτές, αυτό ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες για την αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο, το βάρος του ελληνικού χρέους είναι σημαντικά πιο βιώσιμο τώρα, δεδομένης της εκτεταμένης ελάφρυνσης χρέους, αλλά θα παραμείνει υψηλό για πολλά χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Moody’s, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και η συνετή δημοσιονομική πολιτική θα απαιτηθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η στήριξη των Ευρωπαίων πιστωτών και η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, περιορίζεται από το αυξημένο βάρος χρέους, τις μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Η νέα κυβέρνηση προεκλογικά μίλησε για μια πλατφόρμα αυξημένων επενδύσεων, μείωσης φορολογικών βαρών η οποία, πράγματι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

«Η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, περιλαμβανομένης μιας συνετής δημοσιονομικής στάσης, θα χρειαστεί για να διατηρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα» δηλώνει ο Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος του οίκου. «Ενώ περιμένουμε το κρατικό χρέος να περιοριστεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μεσοπρόθεσμα».

Τα δυνατά σημεία για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιλαμβάνουν τον σχετικά πλούσιο πληθυσμό, την ήπια εικόνα στο μέτωπο της εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το βάρος του υψηλού χρέους, αλλά και τη σημαντική στήριξη από την ευρωζώνη.

Οι τάσεις για τον τραπεζικό κλάδο βελτιώνονται, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρούν, αν και διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τονίζει.

Αν σου άρεσε κάνε