Φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 25/07/19, 21:48

TAGS

Η μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ φαντάζει βέβαιη, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.

Ο πρόεδρος της EKT, Μάριο Ντράγκι, παραδέχθηκε σχεδόν ανοικτά ότι μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται επί θύραις, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί, αναφερόμενος παράλληλα σε σειρά πιθανών επιλογών που εξετάζονται από τα επιτελεία της EKT.

Από τα εργαλεία αυτά, η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, που σημαίνει πρακτικά αύξηση του χρεωστικού επιτοκίου των τραπεζών στην Ευρωζώνη, είναι εκείνη που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση, ανέφεραν οι πηγές του Reuters, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από ένα κλιμακωτό σύστημα, στο οποίο οι τράπεζες πληρώνουν ένα προεξοφλητικό επιτόκιο για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, παρόλο που το εργαλείο αυτό δεν πείθει σημαντικό αριθμό μελών του ΔΣ της ΕΚΤ.

Η επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ από πλευράς ΕΚΤ θεωρείται επίσης πιθανή, αν και η εύρεση επιλέξιμων assets προς αγορά δεν θεωρείται εύκολη.

Αν σου άρεσε κάνε