«Μπαμ» από τη Fed, με την πρώτη μείωση επιτοκίων της 11ετίας

«Μπαμ» από τη Fed, με την πρώτη μείωση επιτοκίων της 11ετίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:39 Δημιουργία 31/07/19, 21:00

TAGS

Στην πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της εδώ και μια 11ετία και ειδικότερα από το 2008 προχώρησε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, η Fed αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 2.00% - 2.25% από 2,25% με 2,50% που ήταν προηγουμένως.

Δικαιολογώντας την απόφαση, οι αξιωματούχοι της τράπεζας κάνουν λόγο για αντίκτυπο των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook, αλλά και εξαιτίας των «υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Ακόμα, σημειώνεται πως υπάρχουν θέληση για περαιτέρω δράση με μείωση του κόστους δανεισμού, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ είχε επιτεθεί στη Fed, ζητώντας μια μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από αυτή που τελικά ανακοινώθηκε σήμερα.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πως τα εισερχόμενα στοιχεία θα επηρεάσουν την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα δράσει «με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσει» την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας.

Την απόφαση δεν ψήφισαν ο Έρικ Ρόζενγκρεν και η Έσθερ Τζορτζ, oι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στα ίδια επίπεδα.

Στην ανακοίνωση, η Fed τονίζει πως συνεχίζει να θεωρεί ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, ενώ προσθέτει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει ενισχυθεί. Επισημαίνει ωστόσο πως οι δαπάνες των επιχειρήσεων είναι αδύναμες.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Σημειώνεται πως είναι μόλις η πέμπτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η Fed αλλάζει ρότα, προχωρώντας από αυξήσεις σε μειώσεις. Στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις δεν σταμάτησε στη μία μείωση και εκτιμάται πως ούτε αυτή τη φορά ο κύκλος της χαλάρωσης θα σταματήσει εδώ. Το 1995 και το 1998 η κεντρική τράπεζα προέβη σε τρεις μικρές μειώσεις επιτοκίων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και η οικονομία απέφυγε την ύφεση. Το 2001 και το 2007 οι συνθήκες απαιτούσαν βαθιές, παρατεταμένες μειώσεις.

Η τελευταία μείωση επιτοκίων είχε λάβει χώρα στα τέλη του 2008 με το βασικό επιτόκιο να οδηγείται κοντά στο μηδέν (0%-0,25%). Διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για μία επταετία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων που κληροδότησε.

Αν σου άρεσε κάνε