Σε χαμηλό 7 μηνών το Brent

Σε χαμηλό 7 μηνών το Brent

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:25 Δημιουργία 08/08/19, 10:23

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη με το αμερικανικό αργό να σημειώνει τη χειρότερη εκκίνηση σε οποιονδήποτε μήνα από το 2015, καθώς η διαμάχη του Λευκού Οίκου με μεγάλους εμπορικούς εταίρους θεωρείται κίνδυνος για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

Οι τιμές υποχώρησαν επίσης μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ που έδειξαν απρόσμενη άνοδο την τελευταία εβδομάδα, διακόπτοντας ένα πτωτικό σερί επτά εβδομάδων.

Η τιμή του αργού West Texas Intermediate έχει χάσει περισσότερο από 22% από το υψηλό του 2019 των 66,30 δολαρίων που σημείωσε στις 23 Απριλίου -πτώση που με βάση τους περισσότερους δείκτες θεωρείται επιστροφή σε bear market.

Η τιμή του WTI, παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 2,54 δολάρια ή 4,7% στα 51,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιανουαρίου του 2019.

Το αργό τύπου brent, παραδόσεως Οκτωβρίου, σημείωσε πτώση 2,71 δολαρίων (-4,6%) στα 56,23 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώνοντας ένα νέο χαμηλό 7μηνου, από τις 3 Ιανουαρίου και διαγράφοντας τα κέρδη του 4,5% που σημείωσε από τις αρχές του έτους.

Το Brent κατέγραψε βουτιά άνω του 10% την περασμένη εβδομάδα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε περιδίνηση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

"Η αγορά συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με την αύξηση ζήτησης και την ιδέα ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο", δήλωσε ο Gene McGillian, αντιπρόεδρος έρευνας αγοράς στο Tradition Energy στο Stamford Connecticut.

"Η αγορά δεν ανησυχεί για τίποτα άλλο από το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους", είπε.

Οι αγορές πετρελαίου επέκτειναν τις ζημίες, αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση 2,8 εκατ. βαρελιών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφορίας (EIA) στις αρχές της εβδομάδας μείωσε την πρόβλεψη της αμερικανικής ζήτησης αργού και υγρών καυσίμων, προσδοκώντας ότι θα φθάσει τα 210.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος· 40.000 bpd χαμηλότερα από τις προβλέψεις της τον περασμένο μήνα.

Ο οργανισμός επίσης μείωσε τις προβλέψεις του για παγκόσμια κατανάλωση αργού και υγρών κατά 0,1% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,28 εκατομμύρια bpd στα 12,27 εκατομμύρια bpd.

"Οι άνθρωποι είδαν αυτούς τους αριθμούς και αντέδρασαν αρνητικά επηρεάζοντας την αγορά", δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, στο Mizuho, στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ, την Τρίτη, απέρριψε τους φόβους ότι η εμπορική διαμάχη με την Κίνα θα μπορούσε να συνεχιστεί. Τα σχόλιά του απέτυχαν να αποτρέψουν την πτώση των μετοχών στην Ασία για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο FTSE 100, του Λονδίνου, ανέβηκε κατά 0,4%.

Ωστόσο, η ζήτηση για ασφαλή asset, όπως το δημόσιο χρέος, υπογραμμίζει την ανησυχία για τους κινδύνους ύφεσης.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές μετά την κατάσχεση από το Ιράν αρκετών δεξαμενόπλοιων τις τελευταίες εβδομάδες στο Στενό του Ορμούζ, ένα σημαντικό κόμβο για τις μεταφορές πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλιχ, και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, εξέφρασαν την αμοιβαία ανησυχία τους για τις απειλές κατά της ελευθερίας της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον Κόλπο.

Αν σου άρεσε κάνε